Brussel·les aprova construir un tercer computador quàntic a Barcelona

MareNostrum-Ona

El MareNostrum-Ona costarà 8,5 milions d’euros i s’instal·larà al BSC

Ordenadores cuánticos de Qilimanjaro instalados en la capilla de la Torre Girona del BSC en el marco del programa Quantum Spain. En la misma zona se instalará otro computador cuántico de iniciativa de la Comisión Europea

En aquest espai de la torre Girona on ja hi ha dos ordinadors quàntics se n’instal·larà un altre

Qilimanjaron

La Comissió Europea va anunciar ahir mitjançant la seva agència per a la computació d’altes prestacions, EuroHPC JU, un acord per instal·lar al Barcelona Supercomputing Center ( BSC) un tercer ordinador quàntic anomenat MareNostrum-Ona, construït per la companyia Qilimanjaro Quantum Tech en associació amb Do it Now. Brussel·les finançarà el 50% del cost de la instal·lació, de 8,5 milions d’euros. L’altra meitat l’aportarà el consorci EuroQCS-España, dirigit pel BSC, que inclou l’ Institut de Física d’ Altes Energies ( IFAE) d’ Espanya i el Laboratori Ibèric Internacional de Nanotecnologia ( INL) de Portugal.

El MareNostrum-Ona serà un ordinador quàntic analògic. En la seva primera generació, aquest sistema tindrà almenys 10 qbits físics que s’aniran ampliant en la tercera generació, segons el comunicat d’EuroHPC sobre l’acord per a la instal·lació a la capella de la torre Girona del BSC. L’ordinador quàntic desenvolupat per Qilimanjaro utilitza tecnologia de qbit superconductor seguint el model de computació adiabàtica (sense pèrdua ni guany de calor) / analògica.

La nova màquina és del tipus quantum annealer (que es podria traduir com forn quàntic ) , un tipus d’ordinador quàntic que es fa servir per trobar la solució de mínima energia d’un problema d’optimització, que sol ser la solució més eficient. Mentre que en computació clàssica es miren tots els camins per trobar el més ràpid,
en el quantum annealer es pot trobar aquesta via d’una manera més ràpida i eficient perquè és com si es poguessin veure totes de cop.

A diferència dels compu­tadors clàssics, on la unitat d’informació bàsica, el bit, es basa en 1 i 0, amb un sol estat cada vegada, en la computació quàntica es fan servir qbits, que poden tenir dos estats de forma simultània, cosa que permet noves portes lògiques i algoritmes de més complexitat per resoldre problemes que als ordinadors tradicionals són pràcticament inabordables.

Qilimanjaro Quantum Tech instal·larà la nova màquina, que en una primera fase disposarà de 10 qbits

EuroHPC va anunciar que el MareNostrum-Ona “serà accessible a una àmplia gamma d’usuaris europeus, des de la comunitat científica fins a la indústria i el sector públic”. La nota assegura que la nova instal·lació “permetrà el desenvolupament d’aplicacions de gran rellevància industrial, científica i social a tot Europa, i afegirà noves capacitats al panorama de la supercomputació europea”.

El nom de MareNostrum-Ona és una referència a la funció d’ona que representa l’estat quàntic i, a més de nom de dona, al·ludeix al mar com a MareNostrum, el nom del supercomputador a què s’integrarà i que ja va per la cinquena generació. La nova màquina complementarà el doble ordinador quàntic digital ja instal·lat al BSC, que va ser adquirit en el marc de la iniciativa Quantum Spain.

Qilimanjaro acaba d’instal·lar aquests dos compu­tadors quàntics a la capella
de la torre Girona del BSC.
Les noves màquines són un
sistema superconductor ini­cialment equipat amb un xip
de cinc qbits fabricat per QuantWare, però està previst que se li instal·li més endavant un xip de 35  qbits que el situarà entre els sistemes quàntics
més avançats d’Europa, segons la companyia, que és una spin- off (una separació) sorgida
del mateix BSC el 2019.

Un ordinador quàntic analògic resulta útil per simular processos quàntics de la natura, com el comportament de molècules químiques per fabricar nous fàrmacs. Els computadors quàntics analògics i digitals aborden les tasques de manera diferent.

EuroHPC indica que “permetrà desenvolupar aplicacions de gran rellevància industrial, científica i social”

Per exemple, per portar una pilota d’un punt A a un punt B, el digital guia la pilota a còpia d’empenta. En canvi, l’analògic, en lloc d’empènyer la pilota, és com si construís un tobogan perquè llisqui tota sola fins al punt B.

Des del 2023, EuroHPC ha ordenat adquirir vuit computadors quàntics a Txèquia, Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Polònia, Luxemburg i els Països Baixos. L’objectiu és tenir la varietat més gran possible de plataformes de computació quàntica i arquitectures híbrides classicoquàntiques.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...