Un diàleg amb àrbitre

FUTURS IMPERFECTES

Un diàleg amb àrbitre

Pedro Sánchez té un avantatge com a polític: coneix perfectament la importància de dominar els temps. Ho expressava en la sessió d’investidura amb la frase d’Antonio Machado, “hoy es ­siempre todavía”, que posa de manifest que el temps no s’atura, però ens deixa marge per poder actuar. Al seu Manual de resistència, Sánchez va recuperar aquest concepte, però com a sentència de Henry Kissinger, que recomana anticipar-se als esdeveniments fins i tot sabent que comporta assumir riscos.

Horizontal

 .

Dani Duch

El president ha promès tantes coses als set socis de govern, que no han passat deu dies des que va ser investit i ja tots pregunten per les seves coses. Qui més presses té és JxCat, malgrat que el passat els hauria d’haver ensenyat que la pausa evita més mals de cap que l’aspirina. El pacte amb el PSOE preveia que els acords havien de tenir un mediador –als independentistes els fascina la paraula relator i els socialistes la rebaixen a verificador – per certificar els avenços. Les seves posicions de partida són clares: JxCat vol que la nego­ciació els propers mesos acabi en un referèndum i el PSOE desitja que conclogui amb el desplegament de l’Estatut.

Sánchez reconeix a Israel que hi haurà un mediador internacional per negociar amb JxCat

En el transcurs del viatge de Pedro Sánchez a Israel, el periodistes li van preguntar si aquesta primera reunió a Ginebra se celebraria la setmana vinent i, malgrat que no va parlar de dates, sí que va concretar per primera vegada que hi hauria una figura neutral de verificació entre partits que parteixen de posicions molt allunyades. El president ho va dir també al seu manual: “Governar significa molt sovint elegir l’opció menys dolenta”. I encara que no agradi.

És evident que quan el soroll per l’amnistia continua sent eixordador a Espanya, treure a la llum pública una figura internacional per nego­ciar escenaris de futur per a Catalunya és una nova manera d’apujar el volum. El govern de José Luis Ro­dríguez Zapatero va comptar amb mediadors estrangers en el procés de pau amb ETA, però és evident que
les circumstàncies no són compa­rables.

Einstein defensava que el temps era una il·lusió, però no va dir res que també ho fos la política, per bé que les dues coses portin sovint a laberints sense sortida.

Lee también
Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...