“A Hagrid li confiaria la meva pròpia vida”, assevera Albus Dumbledore (Richard Harris) en l'escena inicial del primer lliurament fílmic de nen mag Harry Potter i del món creat per J.K Rowling en la qual dipositen el nadó amb la cicatriu al front en el llindar de la casa dels seus oncles, els Dursley.
Els que se'n van anar...
Michael Gambon (Dumbledore) va morir el 27 de setembre del 2023, just un any abans que Maggie Smith, la professora McGonagall
La destinació (i les partides de naixement, que no perdonen) han volgut que els tres primers actors que apareixen a la pel·lícula (sense comptar al nadó) hagin volat a l'infinit a cavall de les seves escombres, de dracs o de zestrals. Harris va morir el 2002, a temps per acabar el segon film.
Estaria bé que el seu fill Jared fos el nou Dumbledore (no?). Robbie Coltrane, l'abans malvat Bond i després achuchable i gegantí guardaboscos Hagrid, ens va deixar l'octubre del 2022 i la professora McGonagall, Maggie Smith (dos Oscar com dos sols), el passat 27 de setembre.
La destinació és capritxosa, recargolada i cruel com un crucio, un rictus sempra o pitjor, un avada kedavra, ja que exactament un any abans, el 27 de setembre del 2023 moria Michael Gambon, el segon, i fins a la data, últim Dumbledore. Actor inoblidable en El cuiner, el lladre, la seva dona i el seu amant”, monument de Peter Greenaway.
La destinació ha volgut que cap dels quatre no fos anglès (la saga és un sis nacions de rugbi, sense italians, però amb francesos) i també ha estimat que el 2025 sigui l'any en què la galàxia d'Hogwarts neixi de les seves pròpies cendres com Fawkes, l'au fènix de les llàgrimes curatives que presideix el despatx de l'Head Master. Este és l'any en què, s'ha de confirmar, començarà el rodatge de la nou sèrie que reproduirà els llibres, un per temporada.
Amb les tres preqüeles d'Animals fantàstics, protagonitzades per Eddie Redmayne, l'univers de Harry Potter va camí de convertir-se en una espècie de sistema planetari proper a la saga de La Guerra de las Galaxias, on és gairebé impossible continuar l'ordre de les seqüeles, preqüeles i spin offs...
Esprement la taronja
Amb les tres preqüeles d'‘Animals fantàstics’, l'univers Potter va camí de convertir-se en una galàxia com a ‘Star Wars’
És això bo? és dolent? És honrar els llibres i les set pel·lícules originals? És esprémer la sucosa taronja, això segur. També es pot donar per cert que els fans estaran tan entusiasmats com dividits. Per aportar idees, es podria fer un curtmetratge sobre el barret que escull els alumnes o un especial moda amb models de les quatre famílies d'Hogwarts porten aquells colors i no d'altres. Amb publicitat subliminar dels comerços del Carreró Diagón.
I tampoc no estaria malament un programa de Chicote per veure com es barallen els elfs a les cuines secretes de l'escola, si estan netes, si utilitzen oli d'oliva o mantega o si fumen en els seus descansos a la porta posterior.
L'únic que se sap cert és que les set futures temporades de la HBO es gravaran en els estudis que la Warner Bros té a Leavesden, comtat d'Hertfordshire, el lloc on es van rodar les vuit pel·lícules (dos per a l'últim llibre) que van protagonitzar Harry (Daniel Radcliffe), Rom (Rupert Grint) i Hermione (Emma Watson).
En aquells vuit films actua la flor i la nata dels intèrprets de les illes britàniques. La llista és interminable: Fiona Shaw (la tia Petunia), Emma Thompson (professora Trelawney), Miriam Margolyes (la professora de botànica Sprout, joc de paraules en anglès, de sprout, brollar), el malaguanyat John Hurt (Garrick Ollivander), Ralph Fiennes (Voldemort), el genial Brendan Gleeson (Ull Boig) o el camaleònic Gary Sirius Black Oldman...
Qui farà d'Helena Bellatrix Lestrange Bonham-Carter?¿Quién el nou Harry? I el nou Draco Malfoy? Qui estarà a l'altura de Jason Isaacs, Lucius Malfoy? Narcissa, la seva dona en la ficció, la meravellosa i malaguanyada Helen McGrory (la Tia Polly de Peaky Blinders) el veurà des d'on vulgui.
De moment se sap que s'han presentat 32.000 nens per als papers i que “la sèrie serà un reflex fidedigne dels llibres”, segons la productora, que preveu estrenar el primer lliurament l'any que ve.
“El vell món es mor. El nou triga a aparèixer. I en aquell clarobscur sorgeixen els monstres”. Qui l'hauria dit, però el cert és que el cèlebre aforisme del pensador i polític comunista Antonio Gramsci serviria per a aquesta transició entre el regnat de Potter I, que aviat serà emèrit, i el de Potter II.
‘Madly,Deeply...’
Anys després de la seva mort, s'han publicat els diaris d'Alan Rickman (Severus Snape) amb detalls jugosos
En els últims mesos ha aparegut un llibre esplèndid Madly, Deeply. Els diaris d'Alan Rickman, editat per Neoperson i escrit per l'actor, desaparegut prematurament, que va encarnar l'ambivalent i estimat Severus Snape.
En una edició preciosa, prologada per la seva inseparable amiga Emma Thompson (la seva dona a Love, actually), il·lustrada amb els mateixos dibuixos de l'actor i que va més enllà dels detalls que dona dels enregistraments de les vuit pel·lícules.
Rickman (estrella pels seus papers a la Jungla de vidre i Sentit i sensibilitat) dibuixa un esplèndid tríptic amb tots els personatges de la faràndula britànica, la del cinema, la del teatre i la de la política, especialment la de les files laboristes. Rickman era molt pròxim, i de vegades crític, amb els seus respectius líders (Michael Foot, Neil Kinnock, Tony Blair, Gordon Brown...).
D'igual manera que Maggie Smith no volia que la recordessin pel seu paper de Minerva McGonagall, Rickman demostra que les pel·lícules de Harry Potter són el cim de la popularitat de la majoria d'un elenc que es va guanyar la vida a les taules dels teatres del West End i en pel·lícules més que dignes, algunes de meravelloses. Al seu retrat d'una època, amb ironia britànica, descriu personatges que ressuscita de l'oblit.
Les noves generacions d'espectadors reconeixeran Dame Imelda Staunton per ser la malèvola Dolores Umbridge o Isabel II a The Crown. Però la Staunton ja era una estrella en El secret de Vera Drake, el film de Mike Leigh.
En espera de més notícies, estimats potterian@s, muggles o mags, ens celebrarem el Dia de Reis a passejar pel Carreró Diagón. Si van a Londres, facin el mateix per Cecil Court, que és el carrer que va inspirar Rowling per dibuixar el pintoresc carrer. “La vareta escull el mag, senyor Potter”. Ollivander, et trobem a faltar.
Agraïments: A Helga T. i a Míster T pels detalls que no recordàvem.