S’està tornant personal . Així es titula el document publicat fa uns dies per Apple sobre les sol·licituds de les aplicacions de Meta –Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger– per accedir a la Unió Europea a dades a què ni tan sols accedeix la companyia de la poma, i que fins ara, per política de privacitat, ha mantingut gelosament tancades a tercers.
La pugna, que ve d’anys enrere entre una companyia que ha fet de la privacitat una dels seus valors de mercat i una altra que ofereix nombrosos productes gratuïts a canvi d’explotar les dades dels usuaris, s’ha agreujat amb l’entrada en vigor de la nova llei de mercats digitals ( DMA) de la Unió Europea. La norma estableix una sèrie d’obligacions d’interoperabilitat entre aplicacions i dispositius pensada per facilitar la vida als usuaris, però Apple adverteix que Meta vol aprofitar-la per arribar on no ha arribat mai dins dels iPhones.
Els de Cupertino recorden el passat de Meta i avisen que vol accés sense restriccions a les dades dels usuaris
En una advertència a la Comissió Europea, el document assenyala que “si Apple hagués d’accedir a totes aquestes peticions, Facebook, Instagram i WhatsApp podrien permetre a Meta llegir al dispositiu d’un usuari tots els seus missatges i correus electrònics, veure totes les trucades que fa o rep, rastrejar totes les aplicacions que fa servir, escanejar totes les seves fotos, veure els seus arxius i esdeveniments del calendari, registrar totes les seves contrasenyes i molt més”.
Per reforçar aquest missatge, Apple recorda que sempre ha estat una ferma defensora del Reglament General de Protecció de Dades ( RGPD) de la UE. La companyia apunta que aquesta regulació pionera “no pretenia oferir una manera d’eludir les normes”. “Però el resultat final podria ser que empreses com Meta –que ha estat multada pels reguladors una vegada i una altra per violacions de la privacitat– obtinguin accés sense restriccions als dispositius dels usuaris i a les seves dades més personals”. postil·la.
La companyia de Cupertino assegura que l’entramat segur en què es basa el seu ecosistema, un dels seus grans valors de marca, quedaria desmuntat. “Si Apple es veu obligada a permetre l’accés a tecnologies sensibles que no té capacitat de protegir, els riscos de seguretat serien considerables i pràcticament impossibles de mitigar”, assevera.
La DMA obliga tecnològiques com Apple a estudiar i proporcionar accés d’interoperabilitat a desenvolupadors d’apps. “Com a exemple de les nostres preocupacions –adverteix–, Meta ha fet 15 sol·licituds (i van augmentant) d’accés potencialment de llarg abast a la pila de tecnologia d’Apple que, si es concedeixen com se sol·licita, reduirien les proteccions entorn de les dades personals que els nostres usuaris han arribat a esperar dels seus dispositius”.
Els desenvolupadors d’apps a la UE poden demanar la interoperabilitat amb funcions de hardware i software per a iPhone i iPad. Apple avalua si la petició “sembla estar compresa” en l’article de la DMA que regula l’accés. Després, desenvolupa una solució i la llança. Però les peticions de Meta se li han travessat.
Meta rebutja els arguments d’Apple, que considera excuses per incomplir la DMA. Mentrestant, la Comissió Europea examina la qüestió. El veredicte arribarà possiblement a partir del març. Probablement hi haurà més assalts.