Al principi només hi havia foscor i silenci, llavors es va produir el big bang i milions d'anys després la seva resplendor ha assolit la barcelonina plaça Sant Jaume en forma d'estrella lluminosa per substituir el pessebre. Una el·lipsi que rigueu-vos de l'os del 2001: Una odissea de l'espai.
Una ha de confessar que al veure les recreacions del que des d'aquesta tarda ja es pot contemplar il·luminat en persona, l'estrella pessebrística, va pensar que igual que el big bang al seu dia i a la callada, ja havia esclatat el metavers i érem dins, Nadal en una realitat alternativa, com mola!
El que passa és que la realitat real tira molt, són 2.000 anys de tradició i activitats escolars. Origen, així anomenada la instal·lació de Collboni, vol retrocedir-nos als inicis de l'univers, però com que hi ha molts altres universos, alguns de paral·lels a aquest i altres de perpendiculars, allò de la interpretació va per barris, igual si fos al Museu de la Ciència la relacionaríem amb la física quàntica, però al mig del Barri Gòtic s'imposen altres relectures.
Per exemple, recorda l'estel que culmina l'arbre de Nadal, amb més puntes, però estel. De disseny. Jo en vaig tenir un de semblant que venia de Suïssa, el gat va tirar a terra l'avet i es va trencar. L'estel, l'arbre va resistir. També al·ludeix a la que va guiar els Reis d'Orient a Betlem. On ens dirigeixen ara és terra ignota, però les xarxes proporcionen algunes idees saboroses.
“Jo aquests els obligava a pessebre i missa del Gall com Déu mana!!” (@JoanSerrapera). Bé, no ens passem. Un cop d'ull al perfil del tuitaire remet a Joan Serra àlies la Pera, conegut per la meva generació gràcies a Lluís Llach. Entesos, nosaltres també trobem a faltar el Nen Jesús, el bou, la mula i els pastors.
“Volem el pessebre a Barcelona”, @maya52617285 i bastants més. D'acord, ho entenem, nosaltres també trobem a faltar el Nen Jesús, el bou, la mula i els pastors, i no, no és una repetició involuntària ni hem utilitzat per escriure la intel·ligència artificial, no per res, és que encara s'equivoca molt.
Se'ns proposa tornar als orígens oblidant els orígens, algú ha confós el pessebre de Sant Jaume amb 'Interstellar'
Una pensa que Nadal és Nadal i altres festes són altres festes, i resulta curiós que s'oblidi/canviï (posin el verb que prefereixin) els seus orígens quan se'ns proposa justament tornar als orígens, encara que sigui un Origen espacial. Algú ha confós el pessebre de Sant Jaume amb Interstellar.
La majoria de comentaris a l'antic Twitter van en aquesta direcció. Intuint una veta de mercat, l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola es promociona: “Hi haurà un pessebre tradicional (a nosaltres no ens molesta ni ens ofèn) i dos tions gegants pel poble. També fem Els Pastorets, que són un èxit. Barcelonins que no reconeixeu la vostra ciutat: esteu convidats a venir!”.
La discussió va més enllà d'uns Pastorets i té tanta substància com a mínim com la bronca entre Broncano (i no farem jocs de paraules) i Motos, que només representa la polarització que patim des de fa temps, mentre l'altra remet al nostre passat i futur.
Si ampliem el focus als llums de Nadal del barri del Raval, que no contindran cap element nadalenc i sí multicultural, la discussió a les xarxes s'enrareix i la reflexió, de fons i no circumscrita a un moment concret, es torna més necessària. Una societat d'acollida ha de renunciar a les seves tradicions en lloc de sumar les dels nouvinguts?
Després hi ha l'extrema esquerra. “Però el problema és que et robin al metro i, sobretot, que no tinguis pessebre a Sant Jaume”, diu @PepmanelZagreb referint-se al problema de l'habitatge. Allò de la gimnàstica i la magnèsia ho deixem per a un altre dia. I mentrestant, anem polaritzant (també) el pessebre. Si ho arriba a saber, el big bang no explota.
Estació festiva? Així és com alguns es comencen a referir a aquestes festes. Si la cosa continua així, a allò de “Ja és Nadal a El Corte Inglés” s'hi haurà d'afegir un “només”, si es que resisteix. Millor en tot cas allò de dies festius, perquè “Llums d'hivern” o “Llums del fred” en plena calor del canvi climàtic no presagien res de bo.