Sánchez defensa l’impost a les energètiques com a “justícia fiscal”

Energía

Avança al congrés de la UGT una llei per millorar la participació dels sindicats

26 - 11 - 2024 / Barcelona / Congreso Confederal UGT - Visita Presidente Pedro Sanchez / Foto: Llibert Teixidó - Pepe Alvarez

Pepe Álvarez i Pedro Sánchez al congrés confederal de la UGT a Barcelona ahir

Llibert Teixidó

El president del Govern central, Pedro Sánchez, jugava en camp amic al congrés confederal que la UGT celebra fins dimecres a Barcelona. Potser per això, i conscient de l’auditori a què es dirigia, va treure el vessant més reivindicatiu en la intervenció que va protagonitzar ahir al CCIB del Fòrum.

“Sabem com n’és de difícil fer transformacions en aquest país; sabem que té un cost, president”, va començar el secreta- ri del sindicat, Pepe Álvarez. Entre aquests canvis profunds, Sánchez va destacar la fis­calitat. “No hi pot haver justícia social si no hi ha justícia fis- cal”, va insistir, i dins de l’equitat tributària que defensa va incloure l’impost a les energè­tiques, a la banca i a les grans fortunes. “Continuaré reivindi- cant aquests impostos”, va insistir en ple remolí negociador sobre el recuperat tribut a les companyies energètiques.

El president demana als empresaris que tornin a la negociació sobre la reducció de jornada

El disseny del gravamen divideix els socis d’investidura i de la reforma fiscal que va tirar endavant la setmana passada, i ha posat en peu de guerra grans empreses com Iberdrola, Repsol, Naturgy, Endesa o Moeve. Algunes ja han advertit que paralitzaran inversions si les perjudiquen amb més impostos. En aquest escenari, Sánchez va posar en relleu l’anunciada ampliació del tribut energètic com una manera de redistribuir la riquesa. L’ Executiu manté converses amb partits tan dispars en política fiscal com Junts o Bildu per donar forma a l’impost a les energètiques, amb l’objectiu d’aprovar-lo abans d’acabar l’any, tant si és amb una proposició de llei com en l’últim decret de l’exercici. La intenció de Sánchez, va remarcar ahir, és tirar-lo endavant.

El president també va tenir un missatge per a les patronals, que va convidar a reprendre les negociacions per a la reducció de la jornada laboral després que Treball, en mans de Sumar, hagi donat per conclòs el diàleg amb la CEOE davant la falta d’ avenços. Dilluns la ministra Yolanda Díaz va assegurar que intentaran aprovar la mesura per via legislativa malgrat no tenir el vistiplau empresarial.

Les paraules de Sánchez van rebre l’aplaudiment dels centenars de delegats de la UGT que eren dimarts a Barcelona. Quan va acabar el discurs, tot l’auditori es va posar dret per ovacionar-lo i no va faltar qui anava fins a ell per fer-se fotos. Tot i això, entre les nombroses mostres d’afecte també hi va haver una exigència. Pepe Álvarez va demanar al president que es retribueixi la feina dels sindicats, un dels motius –va dir– que l’han empès a presentar-se per tercera vegada a la direcció general de la UGT. “La societat té un deute amb les organitzacions sindicals, l’ Estat ens reclama treballs que fem però que paguen els nostres afiliats amb les quotes”, va afirmar.

Sánchez va recollir el guant i va avançar que aquesta legislatura aprovarà una llei de Participació Institucional per regular el paper de sindicats i organitzacions empresarials. Ara bé, el president no va anar més enllà i no va concretar quins aspectes inclourà.

El 44 congrés de la UGT s’acaba dimecres, quan es proclamarà Álvarez com a secretari general. Serà el seu tercer i últim mandat, tal com marquen els estatuts de l’organització. Anirà al tancament el president de la Generalitat, Salvador Illa.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...