Un carril bici al pont d’Esplugues simbolitza l’evolució de la mobilitat

Transport

Una via pedalable i espai segur per a vianants s’afegeixen als cotxes i el tramvia

Foto ANDREA MARTÍNEZ PASTOR 18/11/2024. Elisabet Latorre, consejera delegada de movilidad sostenible de la AMB, en la presentación del nuevo carril bici en el puente de Esplugues, conexión clave de dos ejes de bicívia metropolitana, junto a Eduard Sanz, alcalde de Esplugues de Llobregat.

El tramvia, els cotxes, les bicis i els vianants gaudeixen del seu espai reservat, al pont d’Esplugues

Andrea Martínez

Abans que s’inaugurés l’autopista d’entrada a Barcelona per la Diagonal, a mitjans dels seixanta, el pont d’Esplugues va arribar a ser el punt d’ Espanya amb més densitat de trànsit, durant un parell d’anys. Era el mateix pont que, dècades abans, s’havia construït per facilitar l’entrada a la capital catalana en carro i que, ara, com a testimoni de l’evolució de la mobilitat, presenta una imatge radicalment diferent.

Un carril bici segregat i un espai per als vianants protegit s’acaben d’estrenar, després d’unes obres d’ampliació de l’estructura del pont, de manera que l’han convertit en testimoni excepcional dels canvis i les necessitats socials en matèria de mobilitat a mesura que avançava el temps. Si fa 50 anys tot l’espai era per al cotxe i no hi havia ni passos de vianants, el 2004 es va reformular completament i l’espai central va passar a ser per al tramvia. La construcció del Trambaix per connectar Barcelona i diversos municipis del Baix Llobregat simbolitzava llavors l’aposta decidida pel transport públic com a mitjà de transport a l’àrea metropolitana.

El lloc reformat dista molt de la carretera amb més trànsit d’Espanya que va arribar a ser als seixanta

Des d’aleshores, una passarel·la per als vianants a banda i banda permetia conviure als vianants, els cotxes i el tramvia, cadascun per la seva banda, amb el seu espai. El creixement de l’ús de la bicicleta i l’aparició dels patinets va engegar en orris la convivència segregada. Malgrat que la normativa obligava els ciclistes i els usuaris de vehicles de mobilitat personal a baixar a la calçada, el conflicte era servit a la passarel·la per als vianants, on es veien constantment patinets i bicicletes esquivant vianants cada dia, en lloc de baixar a la calçada. Posaven en perill els vianants per no jugar-se la pell al pont, un tram de 150 metres, habitualment ple de cotxes i motos.

La solució ha passat per ampliar el pont, que supera un escarpat torrent, amb una ampliació de la passarel·la adossada a la banda muntanya. D’aquesta manera, s’ha incorporat un carril bici bidireccional de dos metres i mig al costat d’una vorera exclusiva per a vianants, després d’una inversió de 770.000 euros, finançats al 70% amb fons europeus, i el 30% restant, a càrrec de l’Ajuntament d’Esplugues.

El projecte, executat per l’ Àrea Metropolitana de Barcelona ( AMB), permet donar el seu espai a cada mitjà de transport sense que s’interfereixin els uns als altres. “Ha estat una obra tècnicament complicada, però hem acabat aconseguint que el pont ja es pugui considerar gairebé una avinguda”, celebra l’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, que ja posa la mirada en el futur i somia en el dia que aquest mateix punt sigui un intercanviador amb tots els mitjans de transport, a què s’afegeix una parada de metro de la línia 3. Aquesta actuació es pot veure impulsada per la construcció del nou hospital Clínic i els plans d’ampliació de la xarxa que comparteixen la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i les ciutats veïnes.

De moment, l’actuació al pont d’Esplugues entronca amb les bicivies que l’ AMB precisament va començar a Esplugues el 2018, després de fer caure el mur que representaven l’autopista i la ronda entre Barcelona i Esplugues, amb la construcció d’un carril bici i per als vianants fins a la Diagonal. Les mateixes administracions hi volen donar continuïtat amb un nou carril bici a la carretera de Cornellà, per connectar amb aquest municipi veí mitjançant una infraestructura a l’altura dels temps actuals que posi fi al carril bici a la vorera construït ja fa uns anys.

“Són connexions que vertebren la metròpolis amb el nou sistema de transport”, destaca la consellera de Mobilitat Sostenible de l’ AMB, Elisabet Latorre, sobre un pla de desplegament que ja ha fet realitat dues terceres part del que va es va projectar fa sis anys i que pretén acabar-se en aquest mandat per dotar els 36 municipis metropo­litans d’una infraestructura se­gura, acompanyada del servei de bici compartida AMBici, que supera les expectatives en algunes poblacions.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...