La Generalitat valora com un senyal de normalitat la tornada d’una seu social
Després de l’1- O
Les patronals veuen positiu que Laboratorios Ordesa es traslladi a Barcelona
El Govern de Salvador Illa ha capitalitzat la tornada de la seu social de Laboratorios Ordesa a Barcelona des d’ Osca per destacar que és un “senyal que s’està instal·lant la normalitat a Catalunya”. Fonts del Departament d’ Economia, que dirigeix Alícia Romero, afegeixen que “és una bona notícia”.
La dolenta és que la resta de les grans empreses catalanes que es van endur la seu el 2017 després de l’1- O al mateix temps que Laborarios Ordesa no sembla que tinguin intenció de seguir els passos del fabricant de Blevit, almenys a curt termini. La majoria no han fet comentaris i afirmen que no ha canviat res sobre la seva posició de mantenir el domicili social fora de la comunitat. És el cas, per exemple, de CaixaBank. D’altres com Banc Sabadell, Naturgy, Cellnex, Occident o la Fundació La Caixa ahir van declinar pronunciar-se.
La situació de moltes empreses que es van emportar el domicili és molt diferent i amb alta presència a Madrid
Fonts de la Conselleria d’Empresa, que dirigeix Miquel Sàmper, van assenyalar que “aquest Govern està centrat en la gestió i no en el soroll o els gestos que han marcat altres etapes”. Tot i que la decisió de la companyia fabricant de Blevit, propietat de la família Ventura, de tornar la seu a Catalunya es va publicar en el BOE aquesta setmana, la decisió fa diversos mesos que s’havia pres.
Les mateixes fonts van afegir que “el Departament d’ Empresa en les seves línies estratègiques i en la tasca transversal amb altres departaments té com a objectiu mantenir i millorar aquest entorn de confiança i de bones condicions, el context ideal per a l’atracció tant de projectes empresarials com d’inversions”.
Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, va dir ahir que “ celebrem la decisió d’algunes empreses de tornar la seva seu social a Barcelona”. I va afegir que “Catalunya és un motor econòmic capdavanter a l’ Estat, d’on les empreses no haurien d’haver marxat”. El president de l’organització va recordar que “les empreses que han marxat tenen gran part o tota la seva activitat a Catalunya, amb la qual cosa [la seva tornada] és normalitzar un procés en termes operatius i tècnics”. Per Pimec, el trasllat és “una clara mostra de confiança en el potencial econòmic i empresarial del nostre territori”.
La patronal Foment va declinar fer comentaris, si bé aquesta setmana el seu president, Josep Sánchez Llibre, va dir que amb estabilitat econòmica, estabilitat política i seguretat política “les empreses, sense que els diguem que tornin, tornaran”.
Tot i que fonts de Laboratorios Ordesa van assegurar dimarts que la tornada obeeix a causes organitzatives, el cert és que la seva marxa l’octubre del 2017 va ser conseqüència de la crisi oberta amb el referèndum de l’1- O. L’empresa, que va traslladar el seu domicili a Osca, va ser una de les més de 4.000 companyies que van canviar la seu social a altres punts d’ Espanya en molt poques setmanes.
Després de set anys, la situació de moltes d’aquelles empreses –sobretot les grans– és molt diferent i les seves plantilles, especialment les de directius, han crescut a Madrid. En aquest període, per exemple, CaixaBank ha adquirit Bankia, que ja tenia la seu a València. Banc Sabadell està immersa en una opa hostil per part del BBVA que podria derivar en la seva desaparició. A diferència d’aquests bancs, que van traslladar la seva seu a València i Alacant respectivament, altres grans empreses com Naturgy, Cellnex o Occident ho van fer a Madrid.