Brasil, d’un front de guerra llunyà

Brasil, d’un front de guerra llunyà
Ramon Aymerich Redactor jefe de Internacional

En l’últim mig segle, el Brasil ha protagonitzat un salt endavant com a productor d’aliments. Si al segle XIX va ser el cafè, ara són la soja, el blat de moro i la carn el que alimenta la població i garanteix l’entrada de divises. Aquella revolució ha estat fruit d’una política de suport de l’ Estat iniciada en els anys de la dictadura militar (1964-1985), continuada en democràcia i materialitzada en la creació d’un poderós lobby agrari.

BRA304. SAO FÉLIX DO XINGÚ (BRASIL), 07/04/2024.- Fotografía de archivo fechada el 13 de agosto de 2013 que muestra frutos de cacao en una plantación en Sao Félix do Xingú, en el estado amazónico de Pará (Brasil). El cacao, conocido como

Plantació de cacau a São Félix do Xingú .

Fernando Bizerra Jr/Efe/Arxiu

El revers d’aquesta transformació han estat els conflictes per la terra, la despoblació de l’interior, el desplaçament de pobres i indígenes a la perifèria de les ciutats i la destrucció de l’ Amazònia i la sabana del Cerrado amb activitats associades, la mineria il·legal i la tala de boscos.

Dos llibres ens acosten a aquesta línia de front en la qual es juga tant el futur del planeta com la dignitat humana. A La Amazonia, viaje al centro del mundo, la periodista brasilera Eliane Brum explica la destrucció dels pobles del Xingú, afluent de l’ Amazones, expulsats de les seves terres per la construcció de la presa gegantina de Belo Monte. El resultat és una crònica intensa sobre el violent assetjament dels pobles indígenes en un llibre únic, d’un lirisme especial nascut del dolor dels testimonis que descriuen com veuen desaparèixer el seu món. Brum, ara mateix la millor activista en defensa de l’ Amazònia i dels seus habitants, estarà aquesta tardor a Barcelona convidada pel CCCB i podrà explicar-ho de primera mà.

Dos periodistes, Brum i Escribano, mostren, des d’angles diferents, el Brasil més combatiu

El camí seguit per Francesc Escribano és molt diferent. Viatja al Brasil el 1985 per trobar Pere Casaldàliga, sacerdot català instal·lat des del 1968 a São Félix do Araguaia, al Mato Grosso. Tot just arribar, el claretià s’implica en la resistència dels seus veïns contra la violenta colonització que imposen els terratinents i es converteix en un dels referents de la teologia de l’alliberament. Escribano tornarà més vegades al Brasil per entendre el que ha vist. De l’últim viatge, novembre del 2022, neix La terra i les cendres , pel qual desfilen els fràgils habitants de São Félix, la colonització espiritual evangelista, Lula da Silva i Jair Bolsonaro, entre moltes altres coses.

L’ Amazònia va transformar Brum de dalt a baix. Escribano va viat­jar a São Félix i ja no va poder treure’s el país del cap. El Brasil no deixa indiferent ningú.

Lee también
Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...