Igualada cuida la seva pell
Tradició industrial
El festival de moda Rec.0 reserva del 8 a l’11 de novembre un espai per a un sector que continua sent una de les senyes d’identitat de la capital de la comarca de l’Anoia
Igualada és una ciutat industriosa, treballadora, urbanitzada, moderna i simpàtica”, va assenyalar en el seu dia Josep Pla, descrivint l’afany emprenedor de la ciutat, una frase que escrita amb orgull en un lateral de la façana de l’Ajuntament. L’evoca un veterà adober justificant l’arrelament del sector. A les portes del Rec.0 de tardor (del 8 a l’11 de novembre), el festival de moda d’Igualada, en la 25a edició, ha decidit posar el focus sobre un dels sectors industrials que representen més bé la ciutat, el de la pell. Ho farà destinant una pop a artesans de la pell. “ Comencem amb cinc marques, però l’aposta és que aquest espai creixi en futures edicions”, confirma una de les ànimes del Rec.0, Marina Iglesias.
La idea s’ha impulsat amb el Leather Cluster Barcelona i s’emplaçarà a l’edifici de l’ Adoberia Bella, una fàbrica del 1913 rehabilitada. La iniciativa pretén “posar en relleu les persones
que treballen en el disseny i en la creació artesanal d’articles de pell”, resumeix Marc Rius des del clúster.
Una de les participants, la mestra artesana de pell, conservadora i restauradora del Palau Güell, Sandra Quilez (NQuart), oferirà productes de pell que s’escapen “del més convencional, com poden ser les bosses de mà”. “Jo vinc amb màscares, cadires, separador d’espais, safates, globus de pell... som a la ciutat dels globus”, explica. I aprofitarà la proximitat de Nadal per muntar un petit taller on la gent pot fer el seu propi ornament.
A la ciutat actualment hi ha 28 empreses dedicades al vell ofici al barri adober
L’aposta del Rec.0 per la pell ve de lluny. Des d’edicions anteriors, el festival ofereix visites guiades per descobrir tant el passat industrial del barri com el seu present, i mostra el funcionament actual de l’ adoberia Curtidos Badia, una empresa familiar fundada el 1889, capdavantera internacionalment. El seu director, Xavier Badia –quarta generació– explica que aprofiten la forta tirada del Rec.0 per mostrar un sector “molt desconegut”. “Mentre es mengi carn, algú ha d’adobar la pell, som un subproducte del sector carni”, recorda. “Gràcies a les visites i a l’espai pop podem visibilitzar el nostre sector”, afegeix.
A Igualada actualment hi ha 28 empreses dedicades al vell ofici, que ocupen uns 250.000 m2del barri adober que dona nom i que és on s’allotja el festival, el Rec. Són les supervivents d’una legió que en el seu moment més àlgid va arribar a les 230 firmes. Igualada és capdavantera i referència en el mercat de la moda i en el sector de la pell d’alta qualitat a escala internacional. “La situació actual no és dolenta, des de fa uns 15 anys hi ha empreses que estan necessitant ampliar les seves fàbriques, s’està exportant un 85%, i se’ns reconeix la feina ben feta”, explica Badia. I assenyala els reptes: “Millorar la qualitat sempre, també la sostenibilitat, i dedicar esforç a la formació”.
Igualada també és capdavantera en formació relacionada amb la pell. El 1958, gràcies a la seva força industrial, va arrabassar a Barcelona uns estudis que ensenyaven l’ofici d’adober. L’escola va rebre durant molts anys estudiants llatinoamericans i va internacionalitzar així el seu prestigi. Allò s’ha convertit avui en el màster en Enginyeria del Cuir, únic a Europa, sota el guiatge de la Universitat de Lleida (UdL). El coordinador, Felip Combalia, recorda que, gràcies a aquesta petita escola coneguda com la Teneria, “Igualada pot ser avui una ciutat universitària”. Entre els reptes subratlla que estan a les portes d’entrar en el programa europeu Erasmus Mundus, un projecte conjunt amb Mèxic, França i Turquia, que Igualada lideraria, i “que pretén que tots els estudiants passin per aquestes universitats i tinguin una formació integral”.
El manteniment de l’activitat industrial es complementa amb una aposta forta per la formació
D’altra banda, l’escola municipal Gaspar Camps va estrenar aquest curs estudis de grau superior de Tècniques en Pell, uns estudis únics a Catalunya que, com descriuen els seus responsables, Ester Comenge i Raquel Camacho, ofereixen continuïtat a l’itinerari formatiu en pell del centre i donen resposta a la demanda de professionals qualificats del sector.