L’aeroport del Prat comptarà pròximament amb una comissaria dels Mossos d’Esquadra. No estarà oberta al públic, però sí que serà clau per al desenvolupament de la tasca d’aquest cos, que no disposa de dependències pròpies en aquesta infraestructura crítica. Aena i el Departament d’Interior han subscrit un conveni mitjançant el qual l’empresa aeroportuària cedirà a la policia de la Generalitat un immoble de 4.200 metres quadrats de superfície situat molt a prop de la terminal T2 on s’ubicaran els agents i els vehicles que actualment hi donen servei, dedicats principalment a tasques de seguretat ciutadana i d’ordenació del trànsit. Inicialment li seran assignats 273 efectius. La previsió és que la instal·lació estigui a punt i es pugui posar en servei d’aquí pocs mesos, ja que les obres d’adequació que s’han de fer són de poc volum.
El conveni, a què ha tingut accés La Vanguardia, l’han signat el president d’Aena, Maurici Lucena (el va firmar el 22 de juny); el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena (16 de juny), i el director general de Patrimoni de la Generalitat, Josep Maria Aguirre (15 de juny). Al text es recorda que la cessió que efectua el gestor de l’aeroport a la Generalitat és en compliment de la llei, que l’hi obliga, de manera gratuïta i per un temps indefinit, ja que es tracta d’“espais necessaris per a la prestació de serveis públics no aeroportuaris com els duaners, de control de persones i d’identificació, de seguretat exterior i interior, d’informació meteorològica i de sanitat exterior”.
Els Mossos desenvolupen funcions de policia integral a l’aeroport de Barcelona des del 2006, i ho fan en coordinació amb la Policia Nacional, amb què comparteix les competències de seguretat ciutadana, i la Guàrdia Civil, principalment dedicada al control de fronteres. Aquests dos últims cossos disposen d’espais; no pas el de la Generalitat, que des que va arribar a aquesta macroinfraestructura està en precari. Sí que compta amb oficines de denúncies i atenció als ciutadans als vestíbuls de facturació de la T1 i de la T2.
L’immoble assignat es coneix com a Nau A i és a prop de l’edifici C de la T2 i de l’antiga torre de control. Disposa de planta baixa més dos pisos i un tercer nivell de petites dimensions. D’una banda, té oficines, i de l’altra, entrada de vehicles. Està en molt bon estat, ja que fa poc s’hi van fer reformes, de manera que les obres d’adequació per a usos policials, que afectaran només una part del bloc, seran petites, i el seu cost econòmic, també.
L’immoble començarà amb 273 efectius, es farà servir per a tasques operatives i no tindrà oficina d’atenció
La comissaria tindrà funcions operatives i de comandament, però no de cara al públic, ja que la intenció és que, almenys inicialment, no disposi d’oficina d’atenció ciutadana ni de denúncies, perquè ja n’hi ha a les terminals. Acollirà efectius de les àrees regionals de Seguretat Aeroportuària i de Recursos Operatius (Trànsit) de la Regió Policial Metropolitana Sud. Per a més endavant s’ha plantejat la possibilitat que també tingui unitats d’ARRO, destinades a l’ordre públic.
A més, està previst que es reservi espai a l’edifici per a altres usos dels Mossos mentre es fan funcions de protecció a la infraestructura aeroportuària. I també per garantir la seguretat de les persones i els béns de la infraestructura aeroportuària en situacions extraordinàries, per riscos o emergències, en col·laboració amb altres institucions i organismes públics i privats.
Disposar d’aquestes dependències també facilitarà una presència més gran del cos de la policia catalana a l’aeroport de Barcelona, que és una infraestructura amb un ús molt intensiu que, després de l’aturada i el fre de la pandèmia, torna a registrar xifres d’afluència elevadíssimes (vegeu requadre). La previsió és que el nombre d’efectius dels Mossos augmenti en el marc del creixement previst en tot el territori gràcies a les noves 850 places que han de sortir cada any de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El reforç, de fet, ja s’està produint. Un exemple recent és el del control dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) perquè compleixin la normativa, a què s’ha dedicat agents extra.