El bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial, l’òrgan de govern dels jutges, suscita “serioses preocupacions”, afirma la Comissió Europea al capítol dedicat a Espanya de l’informe anual sobre la situació de l’estat de dret a la Unió, publicat ahir, en què lamenta que no s’han fet passos per continuar les seves recomanacions de l’any passat per millorar la qualitat de la democràcia.
“ Cridem els grups polítics a afrontar la renovació amb caràcter prioritari, tot i que queden poc més de dues setmanes per a les eleccions, així que caldrà esperar que els guanyadors actuïn”, va declarar a la premsa la seva vicepresidenta, Vera Jourova. “Les nostres expectatives són les mateixes per a qualsevol Govern i qualsevol força política que guanyi les eleccions”, va recalcar. “Som a disposició de les autoritats espanyoles per donar suport a aquest procés de reforma” i començar a treballar “com més aviat millor després de les eleccions”, va afegir el comissari de Justícia, Didier Reynders, que va revelar que durant els últims mesos ha provat “sense èxit” d’asseure a negociar els principals partits per resoldre la situació d’aquest òrgan, que opera amb el mandat caducat des del desembre de 2018 per la negativa del PP a renovar la seva composició sense pactar alhora la reforma del sistema d’elecció dels jutges.
La Moncloa presenta l’informe de la CE com un atac al PP per una simple referència en un peu de pàgina
“La preocupació augmenta respecte a altres informes”, recalca Brussel·les, que constata que el bloqueig del CGPJ “està afectant la feina del Tribunal Suprem i el sistema de justícia en el seu conjunt” degut “al nombre de casos que se li adjudica i la durada dels procediments”. Així, la Comissió reitera la seva recomanació a Espanya de “procedir a la renovació del CGPJ amb caràcter prioritari i llançar, immediatament, un procés per a la reforma del sistema de nomenament dels seus jutges, tenint en compte els estàndards europeus”, de manera que la majoria d’aquests siguin triats pels mateixos magistrats.
La Moncloa, per la seva part, va fer una avaluació optimista i original de l’informe de la Comissió Europea, que presenta com un atac directe al PP. “La dreta, responsable única del bloqueig del Poder Judicial”, van dir fonts governamentals, que afirmen que “la CE atribueix clarament al PP la responsabilitat del bloqueig” del CGPJ i ressalten que és “molt poc habitual” que en un informe d’aquesta mena “es digui tan obertament que el principal problema de l’ Estat de dret d’un país es deu a l’actitud de l’oposició”. És tan poc habitual o improbable, en efecte, que un informe d’aquestes característiques es fiqui en les lluites partidistes nacionals que l’única justificació que la Moncloa va citar per sustentar aquesta lectura és una nota a peu de pàgina dins del document, de 41 pàgines, que fa referència a la decisió del PP de “suspendre les negociacions” per renovar el CGPJ i cita un comunicat de premsa d’aquest partit del 27 d’octubre de 2022.
Brussel·les constata que Espanya tampoc no ha complert amb la seva recomanació de “reforçar l’Estatut d’Independència del fiscal general”, separa la durada del seu mandat amb el del Govern central i es fa ressò de les queixes del CGPJ i altres organismes per les “declaracions públiques” fetes per polítics, “inclosos membres del Govern central”, a l’acció del poder judicial durant el 2022. El comentari sembla fer al·lusió a les crítiques d’alguns ministres de Podem en certes sentències judicials després de l’aprovació de la llei del només sí és sí . “D’acord amb els estàndards europeus, tot i que els tribunals no són immunes a les crítiques ni a l’escrutini, el poder judicial ha de tenir la confiança del públic per complir amb èxit el seu paper”, diu la CE, que en el moment de repassar els canvis legislatius registrats a Espanya l’últim any esmenta la reforma del delicte de malversació i la rebaixa de penes en alguns casos. Ara per ara no opina al respecte, però Reynders va dir que estan analitzant el seu possible impacte en la lluita contra el blanqueig.