Els operaris i les màquines treballen en múltiples punts de la Via Laietana amb l’objectiu de tenir el primer tram de la remodelació, entre les places Urquinaona i Antoni Maura, llest al setembre, després de 17 mesos d’obres, tres més del previst, degut principalment a l’aparició de restes arqueològiques en diverses zones. Quan acabi aquesta fase, arrencarà la segona, fins al passeig de Colom, amb un calendari molt més ampli: 21 mesos. Als comerciants no els agrada que les molèsties ja viscudes s’allarguin tant de temps i demanen canvis.
“L’Ajuntament ens va fer saber que la durada de la segona fase de les obres pot arribar als vint mesos –diu David González, de l’associació que agrupa la major part dels negocis de la zona–. És una afectació brutal! Molt més del que ens esperàvem. Demanem al nou govern que acceleri les obres en la mesura possible”. Però el que més els preocupa són les afectacions al transport públic. “En aquests moments els ciutadans poden baixar per tot l’eix, però a partir del setembre no podran pujar ni en bus ni amb taxi. La gent haurà de fer unes voltes increïbles. Aquesta situació alimentarà encara més el nostre aïllament, però també generarà problemes al Born i el Gòtic”.
El canvi pren forma entre Urquinaona i Antoni Maura, tram que es preveu tenir llest al setembre
Les obres de millora a la línia 4 del metro –que passa per sota de la Via Laietana– que es faran a l’estiu obligaran a tancar el servei entre Verdaguer i Bogatell del 26 de juny al 31 de juliol i al tram Verdaguer-Barceloneta de l’1 al 28 d’agost, i requeriran un bus llançadora substitutori que s’ha pensat que vagi per tota aquesta avinguda en remodelació, en els dos sentits. Així, durant aquest temps la calçada es farà servir de la mateixa manera que quan sigui la definitiva. Ara només és obert en direcció muntanya el tram de la segona fase, encara sense obres, però únicament per a veïns, accessos a pàrquings i serveis. Més amunt, fins a Urquinaona, roman tancat.
A la zona que s’està transformant, les voreres han crescut i la calçada s’ha reduït. La secció definitiva ja està pràcticament llesta, tot i que falta el paviment en bastantes zones, el mobiliari, els fanals, la vegetació... Els carrils es van pintar diumenge seguint l’esquema final. De baixada, un de compartit per a busos, taxis i bicis i un altre per al trànsit general limitat a 30 km/h, tot i que en color groc, ja que falta asfaltar-lo, una operació que es preveia fer aquest mes i que s’ha passat al setembre, quan s’acabi la intervenció del metro. La pujada, quan es reobri, constarà d’un carril per a busos i circulació local, i d’un altre exclusiu per a bicis. Durant la segona fase es tancarà aquest sentit al tram que es remodelarà, fet que dificultarà que passin autobusos en aquesta direcció.
Tot i que hi ha tanques i barreres New Jersey en moltes zones, la nova Via Laietana ja és palpable. L’àrea més endarrerida és la plaça Antoni Maura, sobretot al costat de l’avinguda de la Catedral, on romanen a l’aire lliure algunes de les restes arqueològiques aparegudes. Contrasta amb la part que dona a Francesc Cambó, molt avançada i ja amb paviment i parterres nous en gran part de la seva superfície. A l’altre extrem, al carrer Jonqueres, inclòs en aquest macroprojecte i antigament consagrat al trànsit de pujada per accedir a Urquinaona i ara per als vianants, ja té la filera d’arbres posada i s’està completant la seva pavimentació com a plataforma única.