La guàrdia d’honor es desplega davant d’un jeep que s’acaba d’estacionar davant de la porta del sempre impactant monestir de Sant Miquel de les Cúpules Daurades. Seguint el ritual, aixequen el taüt i, com si acompanyessin el compàs de les campanes que ressonen a aquella hora al centre de Kíiv, el transporten a l’interior de la basílica al mig d’un camí d’honor format per civils però especialment integrants del batalló Llops de Da Vinci, que adornen el pas del que va ser el seu comandant amb banderes negres. Cadascun porta el logo d’aquest batalló batejat amb el nom de guerra de Dmitró Kotsiubailo, o Da Vinci, que va morir a la batalla per Bakhmut el 7 de març. Un homenatge atípic per a un jove de 27 anys que va començar com a voluntari als 18 a la revolució de la Maidan, vinculat amb un dels grups d’extrema dreta, el Sector de Dreta, i que ràpidament va acabar al front del Donbass, on va combatre durant els últims nou anys. El president Zelenski el va declarar heroi d’ Ucraïna el 2021 i fa poc l’exèrcit el va fer sotsoficial sense passar per l’acadèmia.
Aquest mateix divendres, i en una cerimònia molt menys pomposa, eren enterrats en un altre lloc de Kíiv l’Oleh i en Mikita Jomiuk, pare i fill que també van morir a Bakhmut. I dues jornades abans, a Vínnitsa, al centre del país, la seva família acomiadava Iana Rijlistska, de 29 anys, que treballava com a paramèdic en aquest mateix front.
Dins de la ciutat “és un infern, hi ha lluites home a home”, diu en Iuri, que combat a Bakhmut
“Ara mateix no puc ser objectiva respecte a Bakhmut. És dur dir que necessitem conservar la ciutat, perquè per mi estarà marcada per una maledicció per sempre”, explicava Violeta Kiertoka, periodista del mitjà Censor.net, l’última d’entrevistar Da Vinci. “Espero que els nostres comandants entenguin per què és important continuar conservant-la. Espero que tinguin un pla”, concloïa. “Bakhmut per mi és un punt de no retorn... Cal aturar-los allà abans que més ciutats quedin arruïnades”, sentenciava l’ Igor, un militar que acompanyava la Violeta.
Les autoritats ucraïneses no revelen quantes dones i homes han mort en aquesta batalla, que si bé és la que més atenció rep no és l’única que es lliura al Donbass. Alguns càlculs parlen d’entre 100 i 200 uniformats morts cada dia. El cap de Seguretat Nacional, Olef Danilov, va assegurar que la proporció era d’un ucraïnès per cada set russos.
Durant mesos, les autoritats van assegurar que la ciutat no tenia cap valor militar i que els russos, especialment el grup paramilitar Wagner, buscaven ocupar-la per una qüestió d’honor. Fa poc es va parlar d’un possible replegament ucraïnès per evitar més pèrdues humanes. Ucraïna ha creat unes fortes línies de defensa a les proximitats. Però aquestes versions han anat canviant, especialment des de finals de febrer, quan els russos van envoltar la ciutat per tres flancs, buscant tancar-la, tal com ho van fer amb Mariúpol.
En una entrevista aquesta setmana a la cadena CNN, el president Zelenski va assegurar que si no defensaven Bakhmut els russos podrien arribar ràpidament a ciutats com ara Kostiantínivka o Kramatorsk. “ Esperem no haver d’anar-nos-en, però ho farem si [el front de batalla] ve a nosaltres”, va dir.
“Kíiv no revela quants han mort; alguns càlculs parlen de 100 o 200 soldats cada dia”
“És una batalla que hem de lliurar ara o en un altre lloc on pugui morir encara més gent. És millor lliurar-la ara”, confirmava a través d’un missatge de text divendres en Iuri, que forma part d’una de les brigades que lluita dins de Bakhmut. Malgrat la seva convicció, descriu la situació dins de la ciutat com un “infern; Rússia controla l’est i hi ha lluites home a home”. La viceministra de Defensa, Hanna Maliar, va confirmar el divendres que els russos intenten trencar les línies de defensa.
Només cal veure els rostres, amb mirades perdudes, d’alguns dels homes que tenen la fortuna de tornar dels seus torns a Bakhmut per entendre el que es viu des de fa setmanes. “Tots hem perdut molts companys i hem vist a d’altres descendir a un infern on perden la voluntat de lluitar”, explicava un soldat que es va identificar amb el nom de Maxi i que lluita al Donbass des del maig. Ha patit tres contusions i no pot veure-hi amb claredat durant la nit. La lluita interminable contra onades d’homes que els russos envien a l’atac, els atacs incessants de l’artilleria, les morts constants de companys més el fred de l’hivern han afectat enormement molts dels homes al front. “És molt més dur del que s’imagina, però és l’única opció que tenim per a la victòria”, sentenciava en Max.
“És dur dir que hem de conservar Bakhmut; estarà marcada per una maledicció per sempre”, diu la Violeta
Molts analistes militars van advertir que Ucraïna podia estar cometent un error sacrificant homes entrenats i valuosos. Però la situació sembla haver canviat els últims dies. Els mateixos analistes han començat a dir que Moscou està canviant de tàctica. En una entrevista amb el diari italià La Stampa , l’assessor presidencial Mikhailo Podoliak va assegurar que Rússia havia reunit part del seu personal capacitat a la batalla. “Tenim dos objectius: reduir el seu personal tant com sigui possible, interrompre la seva ofensiva i concentrar els nostres recursos en altres llocs per a la contraofensiva de primavera. Per això avui Bakhmut és completament efectiu”, explicava Podoliak.
Ucraïna no nega que el seu màxim objectiu és la contraofensiva de primavera, quan arribin les armes i municions promeses pels seus socis occidentals. Alguns es pregunten si la ferocitat de la batalla de Bakhmut deixarà l’exèrcit en forma per dur-la a terme. “No és moment de fer la pregunta. Ho diran els llibres d’història. Hi ha moltes coses que no són públiques. Només els nostres comandants saben el que estan fent”, conclou un dels companys de Da Vinci que decideix no donar el seu nom.