Els responsables de redactar el projecte de prolongació de l’L8 des de la plaça Espanya fins a Gràcia van preveure els mil i un obstacles que té sota terra aquesta obra ambiciosa: un dipòsit d’aigües pluvials, vies de l’AVE i de Rodalies, canalitzacions de gas, cablatge telefònic... Van analitzar tot el que es creua al traçat subterrani per l’ Eixample, però no van pensar en el rebuig que podia generar la instal·lació de la zona logística d’obres en una part del parc Joan Miró.
El lloc escollit per acumular la terra que extregui la tuneladora i per guardar elements auxiliars durant l’obra se situa a la zona del parc més propera al carrer Diputació, on hi ha una zona per a gossos i un espai amb 178 arbres. No consta que estiguin protegits; van ser plantats als anys vuitanta, quan es van obrir per al gaudi dels veïns els terrenys on antigament hi havia l’escorxador municipal. Segons fonts de la Generalitat, 41 dels arbres afectats es traslladaran a un viver i després es retornaran a l’emplaçament, mentre que la resta seran substituïts per exemplars nous una vegada s’acabin les obres. En cas que les obres s’acabin fent tal estan previstes, aquestes accions tindran lloc uns cinc anys després de l’inici de les feines, que s’esperen per a aquest mateix estiu.
Comuns i PSC demanen al Govern que busqui una alternativa per acumular la terra extreta de l’obra
La Generalitat, com a administració responsable de l’execució de les obres, va consensuar l’actuació amb l’Ajuntament de Barcelona. En un primer moment els tècnics municipals van presentar al·legacions amb un informe negatiu de Parcs i Jardins, i el projecte final va reduir l’afectació inicialment prevista sobre el parc. Així va acabar donant el vistiplau a nivell tècnic l’Ajuntament.
Ara, el rebuig d’alguns veïns ha portat els representants municipals a canviar el seu punt de vista. “No acceptarem destrossar el parc Joan Miró”, va assegurar la tinenta d’alcaldia d’ Urbanisme, Janet Sanz, davant de les queixes de l’associació de veïns de l’Esquerra de l’Eixample. La setmana passada van organitzar una protesta secundada per l’associació Eixample Respira i per associacions de famílies d’ escoles de la zona. Hi van participar més d’un centenar de veïns per mostrar el seu rebuig a la tala de l’arbreda.
Fonts del Govern català implicades en la llarga negociació que comporta un projecte d’aquesta magnitud es mostren sorpreses pel canvi de posicionament de Barcelona quan les obres estan a punt de començar. “Tot el pla d’afectació ha estat pactat amb l’Ajuntament”, defensen des del Departament de Territori. Les dues administracions han tornat a parlar durant els últims dies per buscar alternatives, un escenari que no és fàcil a causa de la densitat de la zona on es duran a terme les actuacions, que estan en fase de licitació, previstes per adjudicar a la primavera.
Cal recordar que els socialistes encara formen part del govern municipal
Mentre les dues parts implicades se citen a continuar parlant, la qüestió ha entrat de ple a la campanya de les municipals i ha arribat al Parlament. La setmana passada van ser els comuns els que van demanar parar la “tala indiscriminada” i buscar una alternativa. Ahir s’hi va afegir el socialista Jaume Collboni, que va visitar el parc i va demanar “minimitzar” l’impacte de les obres, presentades públicament al mes de novembre. Per al candidat del PSC, hi ha hagut un error i un dèficit de comunicació amb els veïns, malgrat que va rebutjar “buscar culpables” entre la Generalitat i l’Ajuntament.
La proposta de resolució presentada pel grup socialista al Parlament sol·licita evitar la tala d’arbres i, “si s’acredita com a impossible, doncs que es redueixi de manera considerable el nombre d’exemplars afectats”. A més, proposen que es prevegin alternatives a l’ocupació de la zona que afecta els arbres.
Tenint en compte que el pou d’atac de la tuneladora s’obrirà a la Gran Via, les ubicacions alternatives al parc Joan Miró són escasses, tret que s’opti per augmentar l’afectació sobre la circulació i els vianants. De poder, l’espai logístic del lloc dels arbres es pot instal·lar als carrers Llançà o Diputació si es talla el trànsit, fins i tot a l’avinguda Maria Cristina, encara que amb més efectes sobre la vida quotidiana de la ciutat.