Mentre les últimes victòries legislatives i econòmiques –aprovació de la llei de Reducció de la Inflació i una baixada del 7,7% del preu de la gasolina– han fet créixer la popularitat del president dels EUA, Joe Biden, els republicans han estat embrancats en les eleccions primàries per elegir els candidats al Congrés en les eleccions de midterm del mes de novembre.
Uns comicis marcats decisivament per la intervenció i el missatge que l’expresident Trump ha enviat de manera sistemàtica als votants republicans. Un missatge tan clar com contundent: castigar tots els aspirants que no hagin donat suport a la seva posició respecte del resultat de les eleccions del 2020. Castigar tots els candidats que han denunciat l’anomenada “Gran Mentida”, consistent a afirmar que hi va haver frau electoral i que Trump va guanyar les presidencials. Castigar tots els que no combreguen amb el populisme i les fake news que pregona el magnat republicà.
Els republicans que defensen les mentides de l’expresident guanyen les primàries al Congrés
I Trump s’ha sortit amb la seva. Dels deu congressistes republicans que van donar suport al segon impeachment a l’expresident, només dos han guanyat les primàries. Quatre no s’hi han presentat i tres més han estat derrotats per candidats avalats per Trump. I tot indicava que l’última a caure seria Liz Cheney, exponent del republicanisme moderat, que ahir afrontava amb un gran desavantatge en les enquestes les primàries de Wyoming davant la candidata de l’expresident.
Considerada una traïdora pels trumpistes, Cheney ja va ser rellevada del seu càrrec de número tres del partit a la Cambra Baixa. Pràcticament no ha pogut fer campanya per les amenaces rebudes, moltes pel fet de ser la vicepresidenta del comitè del Congrés que investiga l’assalt al Capitoli. Sens dubte per a Trump la previsible derrota de Cheney –una de les seves principals bèsties negres– tindrà un gran gust de revenja després d’haver-la descrit a les xarxes socials com “un ésser humà menyspreable”.
Trump té cada vegada més control sobre el Partit Republicà i el seu suport als qui esperen aconseguir o renovar el càrrec al Congrés ha estat decisiu. Per tenir-lo, segons The Washington Post , un terç dels candidats al Congrés i fins a 250 guanyadors d’altres primàries –per a governador o per a altres càrrecs estatals– han fet seva la mentida de les eleccions fraudulentes del 2020. Així, els candidats que tenen el suport o l’aval de Trump s’han imposat a Arizona, Michigan, Nevada, Connecticut i Washington. Els republicans esperen ara que Trump formalitzi la seva candidatura a les presidencials del 2024. La recent actuació de l’FBI a la residència que té a Mar-a- Lago li ha aportat, capgirant la situació per passar d’implicat a víctima, munició per carregar no només contra els demòcrates sinó contra el mateix sistema judicial dels Estats Units.
Aquesta situació pot acabar amb una profunda radicalització
El populisme i l’extrema dreta han copat les primàries republicanes amb el fals missatge del frau electoral com a bandera, que ha calat en les bases més conservadores. La teoria de la conspiració orquestrada per Trump l’ha portat a la victòria interna, per la qual cosa continua acumulant poder en un partit que, tret d’alguna fissura, també ha fet pinya amb els seus arguments després de l’ escorcoll de casa seva. Aquesta situació pot acabar amb una profunda radicalització del partit i una possible ruptura interna, cosa que preocupa els republicans més moderats.
Si amb aquests candidats trumpistes els republicans recuperen al novembre el control de les dues càmeres, a ningú no li hauria d’estranyar que, de cara a les presidencials d’aquí dos anys, molts representants polítics republicans, tant a nivell federal com estatal, estiguin disposats –donant per segura la candidatura de Trump– a desacreditar i qüestionar el sistema electoral del país si l’expresident no guanya el 2024.