Surten més casos d’hepatitis greu en nens de Dinamarca, els Països Baixos i els EUA

Salut

Noves dades apunten a un adenovirus com a probable causa de la malaltia

Adenoviruses In Yellow Are Viruses Whose Genotype Is Composed Of A Molecule Of Dna. Their Characteristic Feature Is Their Capsid Proteins That Enclose And Protect The Virus' Nucleic Acid, With Its Triangular Facets Forming An Icosahedron A 20 Sided Polyhedron. They May Cause Respiratory, Conjunctival, Pharyngeal, Cutaneous And Digestive Infections. Colorized Tem. Magnification: 72000X. (Photo By BSIP/UIG Via Getty Images)

Un grup d’adenovirusobservats en fals color amb 72.000 augments

BSIP / Getty

Nens de Dinamarca i dels Països Baixos han patit hepatitis agudes greus d’origen desconegut semblants als 74 casos notificats les últimes setmanes al Regne Unit i als tres d’ Espanya, segons va informar ahir el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties ( ECDC) en un comunicat. Als Estats Units s’han registrat nou casos més en nens de l’estat d’Alabama des del mes de novembre, dels quals dos han necessitat un trasplantament de fetge després de desenvolupar insuficiència hepàtica aguda.

Encara no s’ha identificat la causa de les hepatitis, però les últimes dades apunten a una infecció causada per un adenovirus com a hipòtesi més probable. La possibilitat que es tracti d’una intoxicació, sense estar descartada, es veu com a menys probable a mesura que es disposa de més dades.

Els símptomes més comuns del quadre clínic són icterícia, dolor abdominal, vòmits i diarrees

Els casos d’hepatitis greus de causa desconeguda han afectat majoritàriament nens d’entre dos i cinc anys que estaven sans. Molts d’ells han tingut icterícia (color groguenc de la pell i les mucoses) i uns quants han presentat símptomes gastrointestinals com ara dolor abdominal, diarrea i vòmits, segons informa l’ ECDC. La majoria no han tingut febre.

Alguns han evolucionat cap a insuficiència hepàtica i almenys set han necessitat un trasplantament de fetge al Regne Unit, dos als EUA i un a Espanya. No s’ha notificat cap mort.

L’ ECDC, que el 12 d’abril va instar metges de tot Europa a notificar casos d’hepatitis greu de causa desconeguda en nens i adolescents per investigar la causa i la magnitud del problema, no ha precisat quants casos s’han notificat a Dinamarca ni als Països Baixos. 

Els tres casos notificats a Espanya son de nens d’entre dos i set anys d’ Aragó, Castella-la Manxa i la Comunitat de Madrid

Malgrat que és habitual que es diagnostiquin casos d’hepatitis en nens, és excepcional que siguin greus, segons Cristina Molera, hepatòloga pediàtrica de l’hospital Sant Joan de Déu, per qui “és molt estrany que hi hagi un nombre tan alt de casos greus en tan poc temps en població pediàtrica, i a més de causa indeterminada”.

A Escòcia “dos parells de casos estaven epidemiològicament relacionats”, informa l’ ECDC, cosa que suggereix que les seves hepatitis podrien tenir un origen infecciós.

“La informació detallada obtinguda amb un qüestionari sobre menjar, beguda i hàbits personals no ha aconseguit identificar una exposició comuna”, afegeix el centre europeu, cosa que fa improbable que les hepatitis es deguin a una intoxicació.

“Estem en una fase d’hipòtesis, no pas de certeses”, adverteix Maria Buti, cap de secció d’hepatologia de l’hospital Vall d’Hebron.

Els virus que causen les hepatitis A, B, C, D i E s’han descartat, segons l’ ECDC

Als Estats Units s’ha diagnosticat una infecció per un adenovirus en els nou casos diagnosticats en nens de menys de deu anys d’Alabama entre el novembre i el febrer, segons ha informat el Departament de Salut Pública de l’estat. Cinc dels nou pacients tenien l’ adenovirus 41, una classe de virus que afecta més l’aparell digestiu que no pas el respiratori, i que és una causa comuna de diarrees en la població infantil d’arreu d el món. No s’ha informat si els altres quatre tenien un adenovirus diferent, o bé no s’ha identificat el tipus d’ adenovirus que tenien.

També a Escòcia s’han detectat adenovirus en cinc dels onze nens en què s’ han buscat, segons una primera anàlisi d’aquests casos publicada el 14 d’abril a Eurosurveillance . L’anàlisi no precisa de quin tipus d’ adenovirus es tracta.

Lee también

“No hi ha motius perquè les famílies s’alarmin pels casos d’hepatitis”

Josep Corbella
Cristina Molera, hepatóloga pediátrica del hospital Sant Joan de Déu

“Actualment la causa exacta de les hepatitis en aquests nens encara és desconeguda”, informa l’ ECDC al comunicat. “Les investigacions toxicològiques estan en curs, però una etiologia infecciosa es considera més probable atès el quadre epidemiològic i les característiques clíniques dels casos”.

Els virus que causen les hepatitis A, B, C, D i E s’han descartat, segons l’ ECDC. També s’ha descartat que les hepatitis puguin ser conseqüència de la vacuna de la covid, ja que cap dels
74 nens afectats el Regne Unit estaven vacunats.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...