Bolton i nosaltres

Horizontal

John Bolton a la Casa Blanca en una fotografia feta fa dos dies

Bloomberg

En quinze dies, després de la ­ cimera del G-7 a Biarritz, Itàlia ha tornat a Brussel·les per fer-se càrrec de la cartera europea d’ Economia; Matteo Salvini, l’aventurer que somiava amb Mussolini i recaptava diners a Moscou, ha sortit volant per una finestra del Viminal (palau romà on es troba la seu del Ministeri de l’Interior): el goliard Boris Johnson s’ha quedat sense majoria parlamentaria, i el conseller de Segu­retat Nacional dels Estats Units, John Bolton, el falcó que anhelava una guerra amb l’ Iran, ha estat fulminat. Quinze dies. La seqüència és fascinant.

Les casualitats regeixen el món, i de vegades es posen en fila índia. Aleshores vibra una corda. Cap Comitè Invisible dirigeix de manera sincronitzada els esdeveniments internacionals, però els ajustos a què estem assistint, fins i tot sent molt diferents i obeint tots a les dinàmiques na­cionals respectives, presenten un comú denominador: un cert repunt de la prudència.

A Biarritz segurament no es va pactar res, però es van posar en comú els temors de la tecnoestructura europea, nord-americana i japonesa en l’actual fase de mutació de l’economia i la tecnologia, amb una constant disminució del valor del treball humà. Sembla com si s’estigués emetent un missatge als personatges més durs del western mundial: compte amb passar-se de rosca. Fa la sensació que la consigna és disminuir riscos. Es diria que s’estan adoptant algunes precaucions –retorn d’ Itàlia a la matriu europea, intents de contenció del Brexit salvatge, una mínima distensió amb l’ Iran, represa de les negociacions comercials entre els Estats Units i la Xina– davant la caiguda del comerç mundial i els riscos de desacceleració econòmica, que podria ser intensa a Europa.

El setembre comença amb preocupació, a les altures i a la base. Un 80% dels espanyols veuen amb pessimisme el curs que comença ara, onze punts més que fa un any, segons un sondeig de Metroscopia fet la setmana ­passada (vegeu La Vanguardia d’ahir). Un 85% creuen que s’apropa una recessió econòmica i el mateix percentatge de gent també pensa que Espanya no està preparada per afrontar-la. Felipe González, sempre atent a les dinàmiques de fons, ho formulava d’aquesta manera diumenge passat al diari El País: “La societat no suportarà una nova crisi”.

Els poders d’aquest món poden haver arribat a la conclusió que cal una certa contenció de riscos davant un horitzó amb núvols molt inquietants. La pregunta, llavors, seria la següent: quina serà l’encarnació de l’ esperit de Biarritz, a Espanya?

Si la consigna internacional és prudència, és prudent la repetició d’eleccions a Espanya?

A la Moncloa creuen que la repetició electoral, malgrat el disgust evident de l’electorat progressista –ben visible aquests dies–, pot acabar provocant la coagulació d’una Majoria Cau­telosa al voltant del PSOE. El ­refredament de l’economia s’afrontaria així amb una majoria parlamentària corregida cap al centre. Els socialistes anirien a novembre a buscar una majoria més brussel·lenca.

Per contra, el grup dirigent d’ Unides Podem intueix que la seva base electoral s’està escalfant i demana combat, perquè també veu venir mals temps. Als sondejos més recents no es detecta un daltabaix d’UP.

L’únic que no sembla haver-se assabentat de Biarritz és Albert Rivera.

Una consigna de més prudència recorreel món; és prudent repetir eleccions a Espanya?

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...