John Carlin escrivia sobre els jugadors del Mundial de futbol que tenen un origen aparentment diferent al del país que representen (“La gran mentida en què es basa el Mundial”, Esports, 6/XII/2022). I reflexionava si, en un entorn blanc, preguntar a algú de color negre pel seu lloc de naixement constitueix racisme. Potser jo no ho elevaria a tant, però el cas és que sí que és una demostració de prejudicis per associar negritud a Àfrica, oblidant tota una casuística diversa que podria anar des dels descendents d’esclaus africans a Amèrica fins a la condició –habitual entre nosaltres– de persones que de nens van ser adoptats.
La mentida a què Carlin es referia podríem estendre-la a altres àmbits esportius, especialment a tants atletes olímpics negres, nascuts a Àfrica o no (el cas de la gallega Ana Peleteiro), que representen estats blancs . O el recent cas de la nacionalització de Lorenzo Brown, nascut a Geòrgia (Estats Units), per poder jugar amb la selecció espanyola.
Anant al cas del jugador de Ghana Iñaki Williams, que és basc i se’n sent, amb ironia podríem dir que, en tant que bilbaí, pot haver nascut on li hagi donat la gana.
Joaquim Ventura Ruiz
Subscriptor Premià de Mar