Barcelona intensifica la seva lluita contra el canvi climàtic

< >
Pla Clima

Barcelona disposa d'un full de ruta detallat i realista que, amb una dotació pressupostària superior als 1.800 milions d’euros, desenvolupa sis programes concrets per afrontar en l'horitzó 2030 els efectes del canvi climàtic

El canvi climàtic és una realitat tangible que afecta Barcelona, i que es manifesta a través de fenòmens com la sequera, les onades de calor o l’erosió de la costa. Davant d’aquests desafiaments, les ciutats tenen un paper clau per crear espais inclusius, segurs, sostenibles i resilients.

Des de fa 25 anys, Barcelona i la seva ciutadania han adquirit el compromís de lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta implicació ha generat ordenances, plans i canvis en els hàbits dels barcelonins i barcelonines per avançar cap a una ciutat més sostenible. Un exemple d’aquest esforç és la reducció del consum d’aigua a la ciutat, a nivell domèstic, al voltant dels 100 litres per persona al dia, una xifra molt per sota del nivell màxim permès en Emergència II (180 litres per persona al dia).. Això posa de manifest la gestió eficaç i el compromís de Barcelona amb la sostenibilitat.

Aquests esforços han situat la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat al centre de les polítiques públiques, preparant la ciutat per als reptes del futur, minimitzant riscos i potenciant la justícia social, la qualitat de vida i la salut de les persones.

Barcelona busca adaptar-se als efectes del canvi climàtic i avançar cap a la neutralitat climàtica



Sis programes a desenvolupar en els propers anys

El Pla Clima està centrat en desenvolupar els sis programes que es detallen a continuació i que estaran dotats de més de 1.800 milions d’euros perquè puguin desplegar les accions concretes que s'enumeres a continuació


El pla municipal vol reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, única manera d'aturar l'escalfament global


Amb l’aprovació del Pla Clima, Barcelona reafirma la seva voluntat d’adaptar-se als efectes del canvi climàtic i avançar cap a la neutralitat climàtica. I ho fa amb una eina concreta: una guia aterrada en la realitat, amb sis plans i accions definits i pressupostats que s’implementaran fins al 2030. L’Ajuntament destinarà més de 1.800 milions d’euros per fer possible aquest projecte.

Una de les bases del Pla Clima és la lluita urgent per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, que és l’única manera d’aturar l’escalfament global. Es prioritzarà la descarbonització de quatre sectors clau: els edificis, la mobilitat, la generació d’electricitat i la gestió dels residus. Aquests sectors són responsables de gran part de les emissions de la ciutat i cal transformar-los per aconseguir la neutralitat climàtica. Per fer-ho, Barcelona aprofitarà les tecnologies disponibles, que permetran una transició cap a una economia baixa en carboni i l'estalvi de més d’un milió de tones de CO2 en els pròxims 5 anys.. Aquesta transformació contribuirà a reduir la factura energètica i a modernitzar i diversificar els sectors productius.

Premis a les bones pràctiques per a una ciutat més sostenible


Fins al 19 de desembre estan obertes les inscripcions a la 3a edició dels Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible, una iniciativa de l’Ajuntament per reconèixer projectes d’empreses, entitats sense ànim de lucre i escoles que ajuden a construir una ciutat més pròspera, igualitària, cívica i responsable amb el medi ambient.
L’objectiu dels premis és promoure pràctiques innovadores i efectives, que serveixin d’exemple.  
El jurat està format per membres del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona.

Per participar-hi, es pot consultar la convocatòria a barcelona.cat/agenda2030

Alhora, el Pla Clima aborda la resposta a l’emergència climàtica de manera integrada, mitjançant mesures de mitigació i adaptació. Un exemple d’aquesta estratègia és l'ampliació en 40 hectàrees dels espais verds a la ciutat, que milloren la qualitat de vida de les persones i actuen com a reguladors de la temperatura, minimitzant les onades de calor i reduint la necessitat d’utilitzar aire condicionat, amb la qual cosa es redueixen les emissions.

El desplegament del Pla Clima es concreta en sis línies d'acció: Transició Energètica, Mobilitat Sostenible, Resiliència, Calor, Barris i Canviem pel Clima. Aquestes àrees (veure requadre) prioritzaran les mesures que tinguin un impacte tant en la mitigació com en l’adaptació als efectes del canvi climàtic.

El compromís de l’Ajuntament és fonamental per garantir l’èxit del pla. El consistori aplicarà mesures en la seva pròpia activitat, com la renovació de la flota de vehicles i la millora de l’eficiència energètica dels seus edificis, i treballarà de manera col·laborativa amb empreses, entitats socials i la ciutadania per aconseguir els objectius del pla.

El Consistori renovarà la flota de vehicles i millorarà l'eficiència energètica dels seus edificis

Interior del dipòsit de retenció d'aigües pluvials situat al subsòl del parc de Joan Miró AB

Es preveu un model de governança que farà el seguiment i l'avaluació del Pla

Per això, una de les accions clau del Pla Canviem pel Clima és ampliar la Xarxa Barcelona + Sostenible, formada per organitzacions i persones que treballen per construir col•lectivament una Barcelona més justa, sostenible, saludable i habitable. Aquestes organitzacions poden adherir-se al Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible i participar, cadascuna des de la seva capacitat d’actuació, en dos reptes col•laboratius prioritaris que s’han posat en marxa: la descarbonització i l’estalvi d’aigua. Les organitzacions i persones que hi vulguin participar rebran recursos, formació i acompanyament per part de l’Ajuntament.

Adhereix-te al Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible:

Producció: Edicions Clariana / Redacció: Gemma Martí / Disseny: Marta Sagarra / Maquetació: Enric Abad / Infografia: Clariana / Fotos: Ajuntament de Barcelona Imatges Barcelona