Una de les inquietuds que continuaran dominant l’opinió pública durant el 2025 és la por davant l’ascens definitiu al poder dels partits d’extrema dreta a Europa, que afectarà els fonaments de les democràcies liberals com l’espanyola. Una pista que ens permet veure el creixent temor que genera en la política tradicional l’arribada al poder de l’extrema dreta la trobem a la pel·lícula danesa Kingmaker de Mikkel Serup, estrenada fa un any amb gran èxit de taquilla i basada en la novel·la homònima de Niels Krause-Kjaer; es tracta d’una pel·lícula realitzada i produïda a Dinamarca, on governa la socialdemocràcia, que formula qüestions com si l’extrema dreta té dret a governar en una democràcia liberal o si cal impedir el seu imparable ascens utilitzant totes les argúcies possibles, fins i tot saltant-se la llei.

Fotograma de la pel·lícula Kingmaker (2024)
Aquestes preguntes gravitaran a les eleccions del febrer a Alemanya, on s’espera un augment electoral important d’Alternativa per a Alemanya; són preguntes que també ha d’abordar l’esquerra espanyola, que es troba davant el dilema d’utilitzar tots els mitjans possibles per evitar que l’extrema dreta posi en perill la democràcia o bé acceptar que, si obté la majoria de vots, té ple dret i legitimitat per governar.
El PSOE ha de centrar-se a reduir la polarització i avançar en polítiques socials
Tant a Espanya com a França, on encara no governa l’extrema dreta, la democràcia es troba compromesa, d’una banda, per l’extrema dreta, que proposa restringir llibertats per restablir l’ordre i recuperar el país per als espanyols i els francesos, respectivament, i, d’altra banda, per la retòrica i els mètodes emprats per una part de l’esquerra per evitar que la dreta arribi al poder, generant una polarització extrema.
A la seva pel·lícula, Serup planteja si és legítima o no la manipulació dels resultats electorals per evitar que l’extrema dreta aconsegueixi els seus objectius. La resposta rau en actuar per frenar l’expansió de les doctrines d’extrema dreta, respectant sempre les regles de la democràcia i preservant els seus valors fonamentals: tolerància, pluralisme, igualtat, justícia, legalitat i, sobretot, garantir que el vot dels ciutadans no sigui manipulat ni alterat.
En aquest context, el PSOE, que es posiciona com l’únic partit d’esquerra capaç de frenar l’arribada al poder del nacionalpopulisme, ha de centrar-se a reduir la polarització i avançar en polítiques socials que disminueixin les desigualtats. Per fer-ho, és fonamental que es distanciï de qui l’empeny a considerar-se l’únic partit amb capacitat de salvar la democràcia.