Tres lletres, unides per Elon Musk a X, han afegit Catalunya a la llista de països europeus per la qual ja campen les obsessions del multimilionari sud-africà amb la immigració. Musk escriu “Wow”, ho comparteix amb els seus 210 milions de seguidors i la desinformació es fa realitat, aquesta vegada, unint estrangers amb violacions. Les xifres li arriben de quarta mà. Una notícia del setembre de La Razón que cita un medi digital titulada “El 91% dels condemnats a Catalunya per violacions són estrangers". Tothom es pot imaginar per què ho comparteix pel compte @Visegrád24, una plataforma habitual per a les fakes de l'extrema dreta europea. Són valedors de Viktor Orbán, simpatitzants de Donald Trump i -segons Bloomberg- un dels comptes més virals distribuint desinformació des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamàs. L'efecte Musk fa la resta.
Sap Musk on és Catalunya? Abans d'aquest “wow”, trobem tres efímeres coincidències. La primera: el gener del 2023, Catalunya va posar en òrbita el nanosatèl·lit Menut a bord d'un coet Falcon 9, de la companyia SpaceX d'Elon Musk. La segona: el març de l'any passat, un bòlid misteriós va sobrevolar Catalunya i, descartat el míssil balístic, es va atribuir a un satèl·lit Starlink, propietat del magnat, fins que el Ministeri de Defensa va dir que era un meteorit. I la tercera: a l'estiu, víctima de la febre olímpica de París, Musk va compartir a X l'històric moment en què Antonio Rebollo encenia amb la seva fletxa el peveter de l'Estadi Olímpic Lluís Companys per inaugurar els Jocs de Barcelona.
En el seu timeline, la referència a Catalunya formava part d'una cadena de missatges “wow” a X en la qual es vincula immigració i delinqüència en països com Dinamarca o Noruega i que Musk aprofita per alimentar la seva última croada. Després de donar el seu suport a l'AfD alemanya per a les eleccions de febrer i els seus insults al canceller Scholz -el va qualificar de “ximple incompetent”-, va fixar en el seu punt de mira Keir Starmer. El multimilionari carrega contra el premier britànic per un cas d'abusos sexuals de fa una dècada, quan Starmer era responsable de la fiscalia, ha qualificat de “bruixa” la ministra de Sanitat i pretén que Carles III dissolgui el Parlament i convoqui eleccions. Eleccions per a les quals Musk designa candidats, evidentment. Neil Farage “no té el que cal tenir” per liderar Reform UK, segons l'amo de X, just quan creixien els rumors sobre una gran donació de 95 milions d'euros que el magnat estaria disposat a realitzar a la formació.
El primer ministre de Noruega, Jonas Gahr Støre, adverteix que “no és així com hauria de ser entre democràcies i aliats”. Musk formarà part del gabinet de Donald Trump a partir del 20 de gener. I el Macron més dèbil s'ha llançat a abanderar la batalla: és una “interferència inacceptable”, diu. Es pregunta “què passaria si fa deu anys ens haguessin dit que el propietari d'una de les xarxes socials més grans del món anés a donar suport a un nou moviment internacional reaccionari i a intervenir directament en les eleccions, fins i tot a Alemanya. Qui ho hauria imaginat?”. Wow, wow, wow.
En el cas de Catalunya, les xifres són les que són, però hi ha condicionants d'edat, situació econòmica o arrelament que obliguen sempre a matisar les conclusions. A data 1 de gener del 2025, segons la Conselleria de Justícia i Qualitat Democràtica, a les presons catalanes hi ha 29 interns per delictes de violació. D'aquests, 22 compleixen condemna, mentre que set estan en situació de presó preventiva. Del total, 26 són estrangers. Un 89,6%. Si el que s'analitzen són delictes per agressió sexual, del total de 301 reclusos, el 62% són estrangers, i el 38%, de nacionalitat espanyola. Les dades són públiques, i les lectures van per barris ideològics. Musk atén les de Vox i Aliança Catalana.
“És hora que les democràcies exerceixin el poder estatal contra Musk”
Entre els comentaris cauen les caretes. Musk rep ofertes per fundar un partit d'extrema dreta a Catalunya, peticions ridícules d'ajuda per solucionar el problema de la immigració a Espanya davant el Govern socialista i fins i tot propostes per recuperar la Inquisició. Es multipliquen els comentaris racistes i reapareixen algunes de les falòrnies que va recollir Maldita.es amb motiu del dia del Migrant que fan avergonyir el lector.
El pati digital ofereix vides paral·leles a X. La irrupció de Musk genera milers d'interaccions a Meneame i FinoFilipino -“la teva ració diària de contingut random”-. Els comentaris en aquestes xarxes són molt més afilats i apunten a l'amo de X. Es recorda que Elon Musk és estranger als Estats Units, que va treballar de manera il·legal amb visat d'estudiant i que les xifres que ofereix requereixen moltes matisacions. Es fan recerques a l'INE i a Statista, també a l'Idescat, però uns no diferencien per autonomies i els altres no ho fan per tipus de delicte. Els únics que es van fer ressò de les dades magnificades per Musk són mitjans de dretes, i això genera desconfiança a l'àgora de Meneame. Hi ha ironia: “Quan sàpiga que dos terços de la població reclusa de Suïssa són estrangers, li peta el cap”.
Però ningú es despista ja, tampoc a Bluesky, on es recorda que el Tribunal Suprem del Brasil va tancar X durant mesos per negar-se a suspendre comptes d'extrema dreta. “Les democràcies europees haurien de seguir l'exemple (...) És hora que les democràcies exerceixin el poder estatal contra Musk”. Sempre atent, el ministre Óscar Puente, va preparant el terreny davant els rampells de l'amo de X: “Megalomania, definició”. Musk ja està aquí. Per frenar-lo, farà falta molt més que definicions.