Sant Joan Despí lliura els pisos de l’Esquelet després de l’expropiació
Habitatge
Es van idear perquè fossin de luxe i s’estan escripturant com a protecció oficial
L’ Esquelet és una icona de
l’esclat de la bombolla immobiliària al Baix Llobregat. Es tracta de dos blocs que es van quedar a mig fer, amb l’estructura feta, però completament nus, a Sant Joan Despí. Al principi, es van idear per ser pisos de luxe. Després d’àrdues negociacions amb la propietat, actors privats i la Sareb, l’Ajuntament els va aconseguir en una cosa semblant a una expropiació. I ara el Consistori està començant a lliurar els habitatges, segons confirmen fonts de l’administració municipal a La Vanguardia . Concretament, s’estan fent les escriptures.
La promoció es va quedar a mig fer l’any 2010, quan la crisi financera la va aturar
“L’ Esquelet ha passat de ser una mostra de l’especulació immobiliària que va portar el país a una de les crisis més grans dels últims anys a ser un exemple de les actuacions municipals que es poden dur a terme per promoure més habitatge públic”, assenyala l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García.
Una inversiómunicipal de 8,5 milions d’euros ha permès crear-hi 115 habitatges protegits
El procés, en el seu moment pioner, no ha estat precisament senzill. Aquesta promoció es va quedar a mig fer l’any 2010. La crisi econòmica la va aturar. Les baluernes de formigó i ciment es van acabar convertint en un problema
de seguretat a la localitat.
Alguns les escalaven per fer-se una selfie la mar de perillosa. Era l’època en què aquest
tipus de fotografies van començar a posar-se de moda. Per Sant Joan Despí encara es recorden algunes balises sortint volant pels temporals i també es van produir ocupacions. Però el punt més trist d’aquesta història és que hi va haver persones que van fer servir l’ Esquelet per suïcidar-se.
Durant un temps hi va haver persones que van fer servir aquests immobles per suïcidar-se
Amb els privats fora de joc, l’Ajuntament va decidir atendre el difícil afer. Ja era l’any 2019 quan es va impulsar una modificació del Pla General Metropolità ( PGM) per convertir la pastilla en pisos de protecció oficial. Va ser una altra variació del PGM, però l’any 2004, la que ho va iniciar tot: llavors es va passar de sòl industrial a habitatge.
Finalment, gràcies a una inversió municipal de 8,5 milions d’euros, s’hi han creat 115 habitatges de protecció oficial, amb uns preus que van de 163.000 a 281.000 euros, en funció dels règims i peculiaritats. Segons el Consistori, un pis de característiques semblants pot costar de 375.000 a 500.000 euros al mercat privat.
Com a la majoria de l’àrea metropolitana de Barcelona, a Sant Joan Despí l’accés a l’habitatge és un dels “grans problemes que tenim avui dia com a societat”, reconeix García. Per això, diu l’alcaldessa, l’Ajuntament “vol posar en marxa tots els mecanismes
per impulsar habitatge públic de lloguer, de compra o de dret de superfície”. Tenen un pla que preveu crear 400 pisos públics fins a l’any 2029.