El 2% per a Cultura s'aconseguirà el 2025, assegura la consellera

Cino grans objetivs

Hernández Almodóvar dibuixa un ambiciós projecte integrador, divers i inclusiu per al seu mandat

La consellera Sònia Hernández i el seu equip en la presentació del pla d'acció i les prioritats de la legislatura del Departament de Cultura

La consellera Sònia Hernández i el seu equip en la presentació del pla d'acció i les prioritats de la legislatura del Departament de Cultura

Eli Don / ACN

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha presentat aquest matí els cinc eixos que marcaran el seu mandaro al capdavant del departament de la Generalitat de Catalunya, posant èmfasi en els aspectos integradores, diversos i inclusius dels seus projectes. 

Pel que fa a l'anhelat 2% del pressupost de la Generalitat per a Cultura, la consellera ha afirmat que s'assolirà el 2025, però per això serà necessari que s'hagin aprovado els pressupostos. Així mateix, ha especificat que, ja que Política Lingüística és un departament separat, quan abans depenia de Cultura, aquest 2% inclourà les dues conselleries. 

La consellera ha assegurat que la cultura catalana es troba “en un bon moment”, però ha recordat que ha de ser més “accessible i participada” i per això ha assegurat que un dels eixos de la legislatura implica “garantir els drets culturals de tota la ciudadanía". También ha avançat que s'és treballant en un Pacte Nacional per la Cultura, on participen tots els agents polítics, socials i culturals de Catalunya. 

L'àmbit digital i audiovisual ha de ser un dels principals motors dinamitzadors culturals del país

Acompanyada dels responsables de totes les àrees que depenen del seu departament, Hernández Almodóvar ha detallat els cinc eixos sobrelos que es vertebrarà el seu mandat. 

El primer, garantir els drets culturals, amb especial èmfasi en la futura llei, però “fins que no estigui aprovada, això no impedeix que puguem desenvolupar alguns dels seus aspectes”. La consellera ha insistit a fer arribar la cultura a tots els pobles petits i a tots els barris de les grans ciutats. I ha anunciat la figura del mediador cultural, per a les persones amb rendes baixes. 

El segon eix aposta per un “sistema cultural fort i cohesionat”. Per això, s'estudiarà tot el que ja existeix, per detectar les carències i per impulsar la col·laboració entre entitats i institucions públiques i privades. 

El tercer fa referència a l'impuls a la creació artística. Això inclou un pla estratègic per a la creació i l'impuls o la continuïtat dels projectes ja existents, com el Pla Nacional del Llibre i la Lectura, o l'impuls de la llengua catalana al món, a través de l'Institut Ramon Llull. 

En aquest punt, la consellera ha detallat que el desig d'aconseguir “una literatura catalana més diversa és un projecte pilot”. “Tenim pocs representants de persones racialitzades o de persones que són en els marges... Volem crear referents en aquests àmbits”. 

El quart eix vol impulsar el patrimoni com a “element d'identificació col·lectiva”. La seva voluntat és “adaptar el patrimoni al interés social i com espaio d'identificació social”, amb el Pla Estratègic 20-30. “L'ampliació del MNAC a Montjuïc, que s'inaugurarà en el 2029, en el centenari de l'Exposición Internacional, ervirá per consolidar la col·lecció nacional, perquè tingui un fort relat en si mateixa.

Quan comprem una obra, volem que tingui destino en un museu del país”, ha assegurat. 

Finalment, el cinquè eix busca impulsar la cutura digital i audiovisual per guanyar presència al món. La consellera ha posat els exemples dels últims èxits cinematogràfics en català com a mostra que això és possible. “Ha de ser un dels principals motors dinamitzadors culturals del país. 

És imprescindible que la cultura catalana tingui presència plena en aquest àmbit”, ha conclòs.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...