Així veu Annie Leibovitz els reis Felip i Letizia

GALERIA REAL

Els retrats, propietat del Banc d'Espanya, s'exposen al públic fins al 25 de març del 2025

Imagen tomada en la Sala de Exposiciones del Banco de España del díptico que forman los dos retratos de los Reyes captados por la fotógrafa Annie Liebovitz

Imatge presa a la Sala d'Exposicions del Banc d'Espanya del díptic que formen els dos retrats dels Reis captats per la fotògrafa Annie Liebovitz

DANI DUCH

Secret revelat: el Rei amb uniforme de gala de l'Exèrcit de Terra i la Reina vestida amb un disseny original de Cristóbal Balenciaga, posant en una sala del Palau Reial per a Annie Leibovitz.  Els retrats que la fotògrafa dels Estats Units va fer de Felipe i Letizia, per encàrrec del Banc d'Espanya, s'han hecho  púbics aquest dimarts i s'afegiran a la galeria real de retrats oficials del Banc d'Espanya que es va inaugurar, a finals del segle XVIII, amb la pintura que Goya va realitzar del rei Carles III.

El Banc d'Espanya ha inaugurat aquest dimarts l'exposició La tirania del Cronos, que s'obre amb els retrats dels Reis, dos enormes quadres (un del Rei i un altre de la Reina, cada un de 223,52 x 170,18 centímetres) que han de veure's com a díptic ja que un és complement de l'altre. Les imatges captades per la fotògrafa dels Estats Units estan impresos amb tinta d'assecatge UV (procés fotoquímic de baixa temperatura) sobre tela de polièster. De lluny semblen pintures, com si els Reis haguessin posat en un decadent palau venecià per a un retratista costumista, però de prop es comprova que l'escenari és la denominada Saleta (contigua a la Sala Gasparini), una dependència del Palau Reial, on el passat 7 de febrer, entre les 12 i les 5 de la tarda, amb un breu interval per dinar, Annie Leibovitz va estar captant imatges dels Reis, junts (encara que la imatge completa es va dividir en dos)  i per separat. Centenars de trets fotogràfics entre els que es va elegir els dos que s'han fet públics. 

Imagen tomada en la Sala de Exposiciones del Banco de España del retrato del Rey captado por la cámara de Annie Leibovitz

Imatge presa a la Sala d'Exposicions del Banc d'Espanya del retrat del Rei captat per la cambra d'Annie Leibovitz

DANI DUCH

Felip VI apareix amb uniforme de gala de l'Exèrcit de Terra, les condecoracions, banda i el Toisó d'Or, la mateixa indumentària que va lluir el dia del seu casament i en la seva proclamació com a rei. La seva figura està emmarcada amb elements del retrat clàssic, el mirall, la taula, dues butaques, un llum d'aranya, una porta oberta amb cortinatges, i un rellotge. El mesurador del temps, una joia de Patrimoni Nacional, dels temps de Carles IV, el rei que estimava els rellotges i avantpasst de Felip VI, enllaça els retrats reals amb l'exposició del Banc d'Espanya que els inclou junto  una selecció de rellotges i obres de la Col·lecció Banc d'Espanya, realitzades per artistes de diverses procedències i moments històrics, que qüestionen i transgredeixen la concepció hegemònica del temps en les societats capitalistes.

Imagen tomada en la sala de Exposiciones del Banco de España del retrato de la reina Letizia, captado por la cámara de la fotógrafa Annie Leibovitz

Imatge presa a la sala d'Exposicions del Banc d'Espanya del retrat de la reina Letícia, captat per la cambra de la fotògrafa Annie Leibovitz

DANI DUCH

La Reina posa en un altre angle de la Saleta, en un clarobscur que il·lumina la llum que entra per la finestra. Al retrat apareix amb el cabell ondulat i lluint el collar i les arracades de chatones de brillants que pertanyen a les joies de passar llegat per la reina Victoria Eugenia. Des de la Sarsuela es van emportar a la sessió de fotos, un parell de tiares i unes els braçalets bessons de brillants i encara que la Reina va posar amb els atributs reals, finalment Leibovitz va escollir altres fotos sense tiara.

Quan els Reis van acceptar posar per a Leibovitz per encàrrec del Banc d'Espanya van posar com a condició que els retrats es realitzessin al Palau Reial. Va quedar clar des del principi que el Rei lluiria uniforme militar però l'elecció de la vestimenta de la Reina no va ser tan senzill.

Per passar a la història, Letizia va optar per un vestit igualment històric que reflectís art, disseny i moda espanyols. L'elecció va ser un model del mestre Cristóbal Balenciaga, però no los  que ara comercialitza la firma homònima, que poc han de veure amb l'elegància i virtuosisme del modista basc, sinó una creació que hagués sortit de les seves mans. Cristóbal Balenciaga va morir el 1972, però molts dels seus vestits, a més de ser atresorats en armaris privats com autèntics tresors, formen part dels museus. El vestit i la capa que lluu Letizia al retrat pertanyen als fons de la Col.lecció Textil Antoni de Montpalau, amb seu a Sabadell, que dirigeix l'historiador i crític d'art Antoni Casamartina, 

El vestit que llueix la Reina és un model de gala de tul color negre amb escot paraula d'honor, drapejat a la zona del cos i obert sota la cadera  i acabat amb una faldilla en campana. Aquest vestit va pertànyer a Maria Junyent, filla de l'escenògraf i col·leccionista Oleguer Junyent, La capa, de color vermell que lluu Letizia no és exactament una capa sinó una espècie d'abric que cobria un vestit de color marfil. Aquest conjunt va ser lluït, al seu dia, per Carme Ferrer-Cajigal, comtessa de Torroella de Montgrí i marquesa de Robert, que el va encarregar a Balenciaga el 1962 per lluir-lo en el casament dels prínceps Joan Carles i Sofia. 

Leibovitz recull la tradició del retrat institucional espanyol

Al presentar els retrats, emmarcats en l'exposició La tirania del cronos,  Yolanda Rams, comissària de la mostra i directora de la col·lecció de pintura del Banc d'Espanya, va explicar que són “ uns retrats molt pictòrics en la composició dels quals trobem al·lusions a Velázquez retratista de cort”, d'acord amb Rams, Leibovitz també és capaç de crear la il·lusió en l'espectador d'entrar o assistir a l'escena que reflecteix. “Ha sabut recollir la tradició del retrat institucional espanyol”.

Després de la clausura de l'exposició La tirania del cronos, que vaig poder veure's, prèvia invitació, a la Sala d'Exposicions del Banc, fins al 25 de març, els retrats dels Reis seran traslladats a la galeria real al costat dels de Carles III realitzat per Goya; el de Carles IV de Mariano Salvador Maella; l'Isabel II, de Federico de Madrazo, el d'Alfons XIII, pintat per José Villegas i Be o més recent, els dels reis Joan Carles I i Sofia realitzat per Carmen Laffón.

El Banc d'Espanya va firmar un contracte amb Annie Leibovitz pel qual va rebre 137.000 euros pels retrats dels Reis, més 79.000  euros pel de l'anterior governador Pablo Hernández de Cos, que va ser presentat alhora que el dels Reis. 

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...