Malgrat que la decisió de l’encara president dels EUA, Joe Biden, de permetre a Ucraïna de fer servir míssils de fabricació dels Estats Units contra objectius militars russos ha enfurismat el Kremlin, a l’alt representant d’Afers Exteriors de la UE, Josep Borrell, no li sembla que sigui determinant. El cap de la diplomàcia europea va minimitzar ahir l’impacte del permís del president demòcrata per l’abast dels míssils que podrà llançar Kíiv, de 300 km. “ No em sembla una distància espectacularment profunda”, va assegurar Borrell. “És millor que res”, va sintetitzar, alhora que donava suport a la decisió dels Estats Units perquè veu “raonable subministrar armes no només per parar la fletxa, sinó per atacar els arquers”.
Borrell va presidir ahir la que hauria de ser l’última reunió de ministres d’Exteriors de la UE del seu mandat, abans que el succeeixi l’estoniana Kaja Kallas, i va començar la roda de premsa final reflexionant sobre que poc que ha canviat el món durant els cinc anys que fa que exerceix el càrrec. La seva primera reunió, va recordar, portava en agenda Ucraïna i Rússia, la tensió a l’ Orient Mitjà i les conflictives relacions amb l’administració de Donald Trump, les mateixes qüestions que ahir. “ Deixem que els historiadors dibuixin les conclusions. Només puc repetir una cosa: hem d’estar més units si volem parlar l’idioma del poder”, va demanar davant els periodistes a Brussel·les.
Els Vint-i-set tomben la proposta de suspendre el diàleg polític amb Israel per la situació a Gaza
El món és pitjor que fa cinc anys, segons l’alt representant. La primera prova són els 1.000 dies del conflicte a Ucraïna. Un dia després del massiu atac rus, Borrell va avisar que això no dona cap senyal que Vladímir Putin pensi a asseure’s a una taula a negociar, sinó al contrari, una escalada del conflicte amb l’objectiu d’ocupar i subjugar Ucraïna. Una mica davant el que la UE, a parer seu, ha “d’evitar que passi amb impunitat”. “Cada pas que fa sense reacció anima Rússia a escalar més enllà”, va avisar, i va destacar el paper cada vegada més important de l’ Iran, Corea del Nord i la Xina, quan la UE està investigant si una fàbrica xinesa produeix drons per a Rússia. “És el moment que Europa faci un pas i prengui responsabilitats estratègiques”, va advertir.
Tot i això, Borrell marxa de manera agredolça després que la seva última proposta davant els 27 ministres d’Exteriors comunitaris no prosperés. L’alt representant havia demanat que el bloc comunitari suspengui el diàleg polític amb Israel a causa de les possibles violacions de drets humans a Gaza, seguint la petició d’ Espanya i Irlanda d’estudiar si la guerra es desenvolupa segons els principis del dret internacional humanitari.
Es tracta d’una decisió que
s’ha de prendre per unanimitat, i els dies previs diversos representants dels països membres ja hi havien mostrat disconformitat. Ahir la majoria va considerar que era millor mantenir els
canals oberts amb Israel. “La
història ens jutjarà a tots. Jo he fet el que creia que havia de fer”, va lamentar.