Setmana clau per recuperar mobilitat a l’àrea metropolitana de València
Una gota freda destructiva
Els danys en les infraestructures hídriques exigeixen una inversió de 331 milions
Les cues quilomètriques als accessos a València i voltants i el col·lapse en què es veuen sumits aquests dies els conductors i usuaris valencians es comença a desencallar. Lleument. Les línies C1 i C2 de Rodalies entraran en funcionament previsiblement a partir de dimecres, als trams Gandia- Silla i Moixent-Carcaixent per ferrocarril, i mentrestant Transports continua treballant per prestar la resta del servei de les dues línies per autobús.
La línia C3, que va quedar pràcticament destruïda, ja s’està netejant a Xest-Utiel i es prepara la plataforma entre Bunyol i Xest; i de la mateixa manera es treballa al tram Xirivella-Aldaia-Xest, una zona eminentment industrial. La Generalitat Valenciana també treballa en la neteja dels accessos a polígons industrials, als quals a partir d’avui arribaran autobusos llançadora permanents a partir de les sis del matí per als treballadors dels polígons de l’àrea de València.
L’AVE entre Madrid i València es reprèn aquesta setmana i els trens de la C1 i C2 tornaran a circular
El Govern va confirmar ahir que les feines per reobrir totes les seves carreteres fetes malbé per la DANA estan “molt avançades” i s’espera recuperar el tram de l’A-7, al sud de l’A-3, i un tram de l’N-330.
Clau també per a la mobilitat, i per a l’economia, és la recuperació de l’alta velocitat entre Madrid i València, on les tasques de recuperació també estan molt avançades i l’ Executiu afirma que estaran acabades aquesta setmana.
Així mateix, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana ja va posar en servei dissabte les línies 4, 6, 8 i 10 de la xarxa de tramvia de Metrovalència, xarxes que donen servei a una mitjana de 50.000 persones diàries. La reobertura de les línies de metro, en un termini estimat d’un mes, deixa per a una última fase –“a més llarg termini”, explica la Conselleria d’ Infraestructures– la connexió amb l’Horta Sud i La Ribera, trams més afectats pel temporal. Mentrestant, continuaran funcionant els 18 nous corredors d’autobús.
Per aquesta amalgama en què s’ha convertit el trànsit a València també circulen nombrosos vehicles que treballen en la neteja de taps en cursos d’aigua, carrers o riberes. El fang ho ocupa tot: fins ahir se n’havien retirat aproximadament cinc milions de metres cúbics, que ara es volen dipositar en pedreres o instal·lacions mineres de Picassent-Montserrat o Xiva.
El llot ho ha envaït tot i
obstrueix clavegueram (hi ha problemes greus en 34 municipis) i hi ha 122 estacions d’aigües residuals afectades per la DANA (96 havien estat afectades, però ja estan operant), de les quals tres no podran operar, almenys, en el termini d’un any. En total, fonts del ministeri que dirigeix Teresa Ribera xifren en 331 milions d’euros la inversió que cal per recuperar el sistema de subministrament:
desglossat són 105 milions d’euros per reparar els danys en proveïment; 134 milions en recuperació del clavegueram, i 92 milions més d’euros en le s infraestructures de depuració, només en una primera avaluació provisional.
Mentrestant, encara hi ha 7.000 cases, de 12 localitats, sense aigua i uns cinc municipis més on aquesta no és apta per al consum humà. Segons fonts del ministeri, en 61 municipis més s’està analitzant si hi pot haver problemes, per això les mateixes fonts aconsellen que, si es consumeix, sigui aigua bullida. Una afirmació que va tornar a obrir ahir la confrontació Govern- Consell. El president valencià Carlos Mazón va sortir al pas per desmentir el ministeri –“les informacions no són adequades”– i va assenyalar que “l’aigua embotellada és la que es recomana per part de Salut Pública per cuinar i beure, mentre que l’aigua del circuit d’aigua corrent es pot fer servir per rentar-se o dutxar-se”.