Carlos Mazón s’enroca i no es planteja dimitir ni canviar el seu Consell

Una gota freda destructiva

El president va dinar amb una periodista durant les hores més crítiques de la DANA

Visita a Paiporta una de las poblaciones mas afectadas.

Vista d’una zona dePaiportadeu dies després de les inundacions

Xavi Jurio

Carlos Mazón no pensa dimitir. Tampoc no té previst, de moment, fer canvis en el seu Govern per, entre d’altres, apartar la consellera Salomé Pradas, responsable de la gestió d’ Emergències i sobre la qual s’ha desencadenat una onada de crítiques. El president, segons fonts del PP, està decidit a continuar en el seu càrrec gestionant i liderant el dispositiu per a la recuperació dels tràgics efectes que ha provocat la DANA a València, entre els quals més de 200 morts i desenes de milers de damnificats. “Aquesta és ara la seva prioritat”, apunten.

Carlos Mazón defensa que a tota hora va actuar d’acord amb la informació que li arribava de l’ Aemet, de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i del Govern central el dia 29, i que posteriorment, des del primer minut, va estar demanant recursos per socórrer els milers de valencians que estaven sent inundats per l’aigua.

Tampoc no té previst obrir una crisi en el seu Consell. No ho farà malgrat que ja es dona per amortitzada a la consellera Pradas, la mateixa que va dir dijous que no estava al cas del sistema d’alerta ES-Alert i que va negar que la delegada del Govern espanyol li oferís recursos el matí de la DANA; diversos vídeos la desmenteixen.

Fonts pròximes al president reconeixen que tard o d’hora hi haurà canvis en el Govern valencià, que no només afectarien Pradas, però que ara no és moment d’afrontar-ho “perquè la urgència és iniciar la reconstrucció”. Una dada: des d’ahir la vicepresidenta Susana Camarero exerceix de portaveu per explicar la gestió cada dia; és la peça més forta del seu equip en aquests moments i en qui més confia el president.

Sobre Carlos Mazón pesa com a hàndicap polític la seva absència del Centre de Coordinació d’ Emergències, Cecopi, durant diverses hores el dia que es va desencadenar la DANA. Ahir, després de dies de misteri, Presidència va reconèixer que, després de la reunió que va mantenir amb empresaris i sindicats al matí, va anar a un dinar amb la periodista Maribel Vilaplana, de llarga trajectòria professional i actual consellera del Llevant Unió Esportiva. La trobada era una presa de contacte de Mazón per oferir-li la direcció de la Ràdio Televisió Valenciana, À Punt, que ara dirigeix Alfred Costa. La periodista va confirmar que va rebutjar l’oferta. Aquest dinar es va iniciar passades les 14.30 hores en un restaurant cèntric de València molt freqüentat per polítics i periodistes, El Ventorro. L’àpat es va acabar cap a les 18 hores i des d’allà el president es va dirigir al Palau de la Generalitat, a una distància d’uns 15 minuts. Posteriorment es va traslladar al Cecopi, on va arribar tocades les 19 hores, quan la DANA ja havia castigat localitats com Utiel, Requena o Paiporta i havia causat molts morts.

Mazón va trigar hores a incorporar-se al centre de coordinació a causa d’un dinar que va durar fins a les 18 h

Des de Presidència es va informar ahir que abans del dinar el president ja havia rebut tota la informació que hi havia fins aquell moment de l’evolució de la DANA per part de la consellera Salomé Pradas. Així mateix, durant tota la trobada, afegeixen, Carlos Mazón també va estar rebent informació de l’evolució del temporal per part de la responsable d’ Emergències de l’Executiu autonòmic, que era ja amb el seu equip seguint i supervisant l’evolució de la situació des del centre de comandament situat a la localitat de l’Eliana.

Com ja s’ha fet públic, l’alerta a la població per advertir-la dels riscos del temporal es va enviar una hora més tard, passades les 20 hores; just en el moment en què el president oferia la seva primera roda de premsa per explicar la situació provocada per la DANA.

La situació política de Carlos Mazón s’ha deteriorat molt els últims dies. La crítica ara no es dirigeix tant al fet que es comuniqués molt tard l’alerta o que trigués a sol·licitar al Govern espanyol el desplegament de l’ exèrcit per al rescat de persones i l’obertura de vies col·lapsades. Ara la crítica que se li fa fins i tot des de Génova és aquesta absència durant diverses hores del Cecopi.

Des de la Generalitat Valenciana defensen que tampoc no hi va assistir la delegada del Govern espanyol, i que va ser la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la responsable de no subministrar la informació sobre la gravetat de la situació.

Fonts del Cecopi confirmen a aquest diari que el dia del 29 va ser un “caos” de coordinació. Salomé Pradas, afegeixen, no va saber dirigir la situació d’estrès que s’estava vivint, amb multitud de missatges que contínuament estaven arribant des de les agències de l’ Estat. En diversos moments fins i tot es va negar a comunicar algunes informacions al president “per inseguretat i inexperiència en la gestió d’una crisi”.

El dirigent valencià està convençut que va adoptar les decisions correctes i que la culpa va ser del Govern central

Fonts del Govern espanyol assenyalen que, dies després, en la visita que va fer Pedro Sánchez al Cecopi, es va tenir la impressió que la consellera no estava entenent la dimensió de la tragèdia. Aquesta és una de les raons que van fer que el Govern espanyol destinés el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Cecopi, amb el desplegament de milers de militars que han accelerat les tasques de recuperació en algunes de les zones devastades per la DANA.

Carlos Mazón està decidit a continuar en el seu càrrec de president de la Generalitat, i dijous de setmana que ve, a petició pròpia, compareixerà a les Corts Valencianes per retre comptes de la gestió del seu Govern en la crisi de la DANA des del dia 29 fins ara. S’intueix que les pròximes hores i dies haurà de suportar més crítiques i més pressió. Però ni ell, ni ningú del seu Govern, es mouran del seu lloc, de moment.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...