La pantalla d’una parada de bus informa del temps que falta perquè passi el pròxim, però pot anar molt més enllà. L’empresa canadenca BusPas ha desenvolupat un pal per a parades d’autobús que, sense oblidar la informació essencial per als viatgers, aspira a convertir-se en una eina de gran utilitat per a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).
El pal en qüestió incorpora unes càmeres equipades amb un sistema d’intel·ligència artificial (IA) que informa l’operador de les persones que hi ha en cada moment esperant l’autobús, unes dades que també es reflecteixen a la pantalla als viatgers. I no només això, també aporta dades als gestors del transport públic sobre si aquestes persones que esperen l’arribada del transport públic “porten objectes voluminosos, si hi ha alguna persona amb problemes d’accessibilitat...”, destaca Simon Emery, responsable de negoci de BusPas, que aclareix a l’instant que “totes les dades són anònimes i compleixen la normativa de protecció de dades”.
La solució és part dels reptes d’innovació de Barcelona, que també vol reduir els accidents amb moto
Un coneixement més detallat de la gent que espera en una parada –i de la que baixa de l’autobús, una dada que no recullen les validacions– obre la porta a una gestió molt més ajustada de l’oferta en funció de la demanda. Emery assenyala que també es poden fer servir les dades captades fins i tot per saber els vehicles privats que passen pe l costat de la parada per tenir més dades sobre el trànsit en temps real.
El projecte, presentat al saló Smart City Expo World Congress, és part d’una prova pilot que es durà a terme durant un any en 15 punts diferents de Barcelona i que compta amb la implicació de TMB. BusPas i la seva aplicació van ser guanyadors d’un concurs d’innovació llançat per l’Ajuntament de Barcelona a través de BitHàbitat en què hi ha implicat la Fira de Barcelona i el laboratori europeu d’innovació EIT Urban Mobility.
La posada en marxa marca el camí d’un procés de renovació dels sistemes d’informació de les parades de bus de TMB, que no està complint les expectatives amb què es va instal·lar. Mentrestant, TMB està potenciant tant al metro com al bus l’ús de les etiquetes intel·ligents DdTag de Navilens, que s’assemblen a un codi QR de colors, però captats a molta més distància i des de qualsevol angle. En el seu moment es van instal·lar per guiar els cecs i han passat a donar informació sobre el temps d’espera a tots els viatgers a través de l’aplicació mòbil de l’operadora pública metropolitana. Des de l’estiu no ha parat de créixer el seu ús i a l’octubre ha superat les 25.000 lectures.
La IA també s’utilitza en el nou repte de BitHàbitat, que prova un sistema per reduir l’elevada accidentalitat de les motos a Barcelona. Fa servir el potencial de la visió per ordinador combinada amb IA per alertar en temps real el conductor d’amenaces pròximes a través d’uns llums instal·lats als miralls retrovisors que emeten senyals d’alerta de col·lisió i de l’incompliment de distància de seguretat. L’objectiu és anticipar-se per evitar possibles accidents. Es trasllada a les motos un sistema semblant al que s’utilitza des de fa uns anys en algunes furgonetes i vehicles municipals i que detecta persones massa a prop de la calçada que corren risc de ser atropellades.