Loading...

Wall Street celebra la victòria de Trump arribant a màxims històrics

Les conseqüències econòmiques

L’euro es debilita davant el dòlar i les borses europees cauen pel temor d’aranzels

Un operador de Wall Street amb la gorra republicanacelebrala victòria de Donald Trump

Richard Drew / Ap-LaPresse

Els mercats dels Estats Units celebren l’escombrada vermella republicana. L’índex Dow Jones va pujar ahir més de 1.500 punts, l’alça diària més gran en dos anys, i va aconseguir un rècord històric, amb una revalorització del 3,57%. Els inversors aposten que la inferior pressió fiscal i la desregulació més gran anunciades per la nova administració incrementaran els beneficis de les empreses. Trump vol rebaixar l’impost de societats del 21% al 15% per estimular els guanys.

La pujada va ser generalitzada. En particular, el sector de l’energia (petroli, gas) es va afegir a la festa, davant la perspectiva de menys restriccions mediambientals. Bones notícies també per al sector farmacèutic, ja que desapareixen els temors que es fixin els preus dels medicaments receptats. Segons la gestora Carmignac, “per al sector tecnològic les expectatives són més dispars, ja que les tensions comercials amb la Xina podrien afectar negativament les cadenes de subministrament mundials de firmes com Nvidia o Apple”. Cal destacar, en canvi, la pujada de Tesla (més del 12%), l’empresa d’ Elon Musk, destinat a ser una figura preeminent del segon mandat de Donald Trump.

L‘altra cara de la moneda es va viure a Europa. Els mercats van virar cap al vermell, amb l’ Eurostoxx 50 retrocedint quasi un 1,5%. En aquest cas, es tem per l’impacte que tindrà l’anunciat increment dels aranzels a les exportacions europees (+10%), que afectarà les vendes de les firmes europees que venen allà. “Si el programa de Trump s’aplica, tindrà conseqüències devastadores per a Europa, amb riscos per al creixement i per a la inflació”, va dir Lionel Melka, de Swann Capital.

Fort avanç d’energètiques, banca i farmacèutiques, davant el canvi de política econòmica

En aquesta òptica, cal assenyalar el retrocés ahir de l’euro de gairebé un 2% respecte al dòlar. En efecte, el bitllet verd té punts per beneficiar-se, almenys a curt termini, del nou curs trumpista. Els analistes assenyalen que el mandatari, amb les seves polítiques expansives, dispararà el dèficit fiscal i el deute. De fet, la renda fixa ja ha començat a oferir més rendiments: un imant per als inversors de bons.

El deute dels Estats Units a 30 anys cotitzava al 4,66%, després de registrar la pujada més gran des del 2020. A llarg termini, pot ser un problema per a la sostenibilitat dels comptes públics, però els inversors encara no estan en aquestes tessitures. Aquí hi ha un altre efecte perniciós de les trumpeco nomics :aquestes polítiques són susceptibles de revifar la inflació, cosa que frenaria l’actual cicle de baixades de tipus d’interès de la Reserva Federal. En aquest context, les entitats dels Estats Units poden recuperar marge financer. D’aquí la pujada a la borsa de la banca al Dow Jones.

Una altra moneda està de celebració, aquesta vegada virtual: el bitcoin. Va superar els 75.000 dòlars. “La victòria de Trump representa una oportunitat per als entusiastes i creients dels criptoactius”, assenyalava Javier Molina, analista d’eToro. La perspectiva d’un suport regulatiu més important “podria incentivar grans institucions a bolcar-se cap al bitcoin i, amb això, augmentar la demanda i el valor d’aquest actiu”.

Al Vell Continent, el sector industrial comença a témer una pèrdua més gran de competitivitat

A Espanya, l’Ibex 35 va tancar la sessió amb una caiguda de gairebé el 3%, el retrocés més important en 20 mesos. Les empreses espanyoles descompten diverses debilitats. Tal com assenyalava en una nota Javier Cabrera, d’ XTB, cal destacar la pressió venedora sobre Inditex (que fabrica a la Xina i en pot sortir perjudicada per més aranzels), el BBVA i el Santander (que té negocis al país fronterer dels EUA, Mèxic, susceptible de patir les noves polítiques migratòries de la Casa Blanca) i del sector renovables ( Solaria, Acciona Energía), ja que hi pot haver menys interès en l’energia verda, després del gir de Trump.

“Avui, el proteccionisme es fa servir com una manera barata de nacionalisme. Hem d’anar amb compte amb els demagogs que estan disposats a lliurar una guerra comercial contra els nostres amics i debilitar la nostra economia, mentre fan onejar cínicament la bandera dels Estats Units”. Paraules del republicà Ronald Reagan, expresident dels EUA, el 1988. El món ha canviat.