Passada una setmana des de la inundació que va assolar diverses comarques valencianes i va sembrar de mort i destrucció el territori, cal recordar la cronologia dels fets.
Dilluns, 28 d’octubre
Alguns municipis i universitats suspenen les classes
L’ Aemet havia llançat el divendres 25 d’octubre una nota en què alertava de “xàfecs i tempestes fortes o molt fortes” per al dimarts 29. El sistema d’alertes i avisos de la Generalitat en va informar ajuntaments i agències comarcals. Set ajuntaments anuncien que dimarts no hi ha escola i alguns clausuren parcs i suspenen l’activitat esportiva; la Universitat de València també.
Dimarts, 29 d’octubre
Avís vermell a l’interior nord de València i catàstrofe
Alguns municipis més s’afegeixen a la suspensió de classes abans de començar la jornada. A les 11.30 hores, l’Aemet assenyala que l’avís vermell estarà en vigor fins a les 18 h, cosa que provoca les declaracions tranquil·litzadores del president de la Generalitat. Aquell avís es canvia i es prorroga més tard. Amb tot, a les 12.09 hores es comunica a les autoritats de Protecció Civil que a la rambla del Poio hi ha un cabal de 264 m3/s. Onze minuts després, el Centre de Coordinació d’ Emergències de la Generalitat “activa l’alerta hidrològica en els municipis riberencs de la rambla” i arriben les primeres reaccions.
L’Ajuntament de Xiva llança un avís urgent per alerta hidrològica i demana de no acostar-se a les riberes dels rius i barrancs (13.30 hores). La Universitat Politècnica suspèn l’activitat acadèmica (14 hores), però deixa el campus obert per acollir alumnes i personal que no pugui tornar als seus municipis. Ja a les 15 hores, la Generalitat Valenciana sol·licita la presència de l’UME, però només per a la comarca d’Utiel-Requena. El Consell entén que això dona potestat a l’exèrcit a desplegar-se per la província.
És a les 17 hores quan es reuneix el Cecopi i es produeix una notificació verbal de l’increment generalitzat de cabals, especialment al riu Magre i el riu Xúquer, i la imminent declaració de l’escenari 2 (perill de trencament) de la presa de Forata. A aquesta reunió, expliquen fonts que hi eren presents, el president Carlos Mazón hi arriba tard. Des del Consell apunten que era al Palau treballant i informat puntualment i és quan se li comunica el risc de trencament que s’hi incorpora físicament. A les 15.20 h, l’agència Efe comunica que la Guàrdia Civil busca un camioner desaparegut “per les fortes pluges” i que s’han rebut 80 avisos des de les sis del matí, “especialment de conductors atrapats per l’aigua i habitatges inundats”.
Paral·lelament, a les 17.30 hores surten els primers militars per col·laborar en la resolució dels efectes provocats a la comarca de la Plana d’Utiel-Requena.
A les 18.09 h, en directe, À Punt mostra espectaculars imatges de Xiva i informa que s’ha desbordat el barranc: “ Aigua devastadora”, titula en grans majúscules. Ja se superaven els 300 litres per metre quadrats en diverses localitats. A les 18.30 h anuncia que la CHJ ha declarat l’alerta hidrogràfica a tots els municipis per on passa la rambla del Poio.
Segons la Generalitat, a les 18.43 h s’alerten les autoritats de Protecció Civil d’un cabal a la rambla del Poio de 1.686 m3/s. Sis minuts més tard, l’Ajuntament de Paiporta llança un avís urgent a X: “Barranc desbordat, ponts tallats, no surtin de casa”. A les 19.21 h és Picanya qui informa que el barranc ha desbordat tots els ponts i demana als seus veïns “que es quedin a casa”.
Mentrestant, es produeix la destrucció de l’estació d’aforaments per la força de l’aigua amb una dada de 2.282 m3/ s. (18.55 hores). É s per això que des del Consell s’apunta que l’alerta hidrològica, la del perill de desbordament, no es transmet al 112 fins al voltant de les 19 hores.
No és fins a les 20.12 h que l’alarma ressona a tots els mòbils dels veïns de la província de València. A mitjanit, el president Mazón anuncia que hi ha víctimes mortals, però no en precisa el nombre.
Dimecres, 30 d’octubre
Els primers cadàvers
A les 8.30 del matí, més de 1.000 militars de l’UME s’han desplegat a la província de València amb mitjans especialitzats, juntament amb el dispositiu d’emergència de la Generalitat. La nit ha estat nefasta i al migdia arriben els primers furgons amb els cossos a la Ciutat de la Justícia, on s’ha habilitat un soterrani. Nou equips forenses es despleguen per la província per aixecar els cadàvers. S’habiliten dues oficines d’atenció als familiars i, a última hora, s’indica que, davant la quantitat de víctimes, un pavelló de Fira València es convertirà en el gran dipòsit de cadàvers.
El dilluns 28, set ajuntaments i la Universitat de València anuncien que dimarts no hi ha classe
Dijous, 31 d’octubre
Treballs de rescat, neteja i primers ajuts
Voluntaris es llancen als carrers, travessen els ponts que separen una València incomunicada i ajuden els efectius d’emergència desplegats a la zona. La xifra de morts va en augment i algunes localitats se senten abandonades. A la tarda, el president de la Generalitat anuncia un pla urgent d’ajuts als afectats de 250 milions.
Divendres, 1 de novembre
Els voluntaris i les dificultats d’accedir a les víctimes
Amb les comunicacions bloquejades, el Cecopi intenta bloquejar o aturar l’afluència de voluntaris per facilitar la feina dels equips oficials. A més de netejar carrers, urgeix retirar vehicles, mobles i runa. La tensió política i l’intercanvi de declaracions creix progressivament. El ministre de l’Interior ja s’ha incorporat al Cecopi.
Dissabte, 2 de novembre
Declaració de Pedro Sánchez
Mentre continua el caos amb els voluntaris, el president del Govern, Pedro Sánchez, ordena el desplegament de 5.000 militars més a la Comunitat Valenciana. A la tarda, Mazón demana grups de treball conjunts Govern-Generalitat.
Diumenge, 3 de novembre
Visita dels Reis
La comitiva és rebuda a Paiporta amb fang i insults i fins i tot intenten atacar el president del Govern. Els Reis estan una llarga estona dialogant amb la gent en un ambient molt crispat. La visita a Xiva es cancel·la.
Dilluns, 4 de novembre
Moviments polítics
Al matí, Mazón carrega contra el Govern central. Minuts més tard, Núñez Feijóo ofereix col·laboració a Sánchez i demana la declaració d’emergència. A la tarda es constitueixen grups de treball Govern-Generalitat i, després d’un ple extraordinari, el president valencià demana 31.000 milions a l’ Estat.
Dimarts, 5 de novembre
Resposta del Govern central
No és fins a les 20.12 h que l’alarma ressona a tots els mòbils dels veïns de la província de València
El Govern de l’Estat aprova 10.600 milions en ajuts a famílies, empreses, autònoms i ajuntaments afectats per la DANA. Mentrestant, al PP comencen els dubtes i s’evidencia el distanciament Mazón-Feijóo.