Loading...

Cronologia d’una setmana tràgica

Una gota freda destructiva

El relat dia a dia de l’impacte de la pitjor DANA del segle, que marcarà tràgicament la memòria de València

Cuesd’habitants deCatarrojaesperant, aquest dimarts, per recollir els aliments que es reparteixen entre els afectats

Alberto Saiz / Ap-LaPresse

Passada una setmana des de la inundació que va assolar diverses comarques valencianes i va sembrar de mort i destrucció el territori, cal recordar la cronologia dels fets.

Dilluns, 28 d’octubre

Alguns municipis i universitats suspenen les classes

L’ Aemet havia llançat el divendres 25 d’octubre una nota en què alertava de “xàfecs i tem­pestes fortes o molt fortes” per al dimarts 29. El sistema d’alertes i avisos de la Generalitat en va informar ajuntaments i agèn­cies comarcals. Set ajuntaments anuncien que dimarts no hi ha escola i alguns clausuren parcs i suspenen l’activitat esportiva; la Universitat de València també.

Dimarts, 29 d’octubre

Avís vermell a l’interior nord de València i catàstrofe

Alguns municipis més s’afegeixen a la suspensió de classes abans de començar la jornada. A les 11.30 hores, l’Aemet assenyala que l’avís vermell estarà en vigor fins a les 18 h, cosa que provoca les declaracions tranquil·litzadores del president de la Generalitat. Aquell avís es canvia i es prorroga més tard. Amb tot, a les 12.09 hores es comunica a les autoritats de Protecció Civil que a la rambla del Poio hi ha un cabal de 264 m3/s. Onze minuts després, el Centre de Coordinació d’ Emergències de la Generalitat “activa l’alerta hidrològica en els municipis riberencs de la rambla” i arriben les primeres reac­cions.

L’Ajuntament de Xiva llança un avís urgent per alerta hidrològica i demana de no acostar-se a les riberes dels rius i barrancs (13.30 hores). La Universitat Politècnica suspèn l’activitat acadèmica (14 hores), però deixa el campus obert per acollir alumnes i personal que no pugui tornar als seus municipis. Ja a les 15 hores, la Generalitat Valenciana sol·licita la presència de l’UME, però només per a la comarca d’Utiel-Requena. El Consell entén que això dona potestat a l’exèrcit a desplegar-se per la província.

És a les 17 hores quan es reuneix el Cecopi i es produeix una notificació verbal de l’increment generalitzat de cabals, especialment al riu Magre i el riu Xúquer, i la imminent declaració de l’escenari 2 (perill de trencament) de la presa de Forata. A aquesta reunió, expliquen fonts que hi eren presents, el president Carlos Mazón hi arriba tard. Des del Consell apunten que era al Palau treballant i informat puntualment i és quan se li comunica el risc de trencament que s’hi incorpora físicament. A les 15.20 h, l’agència Efe comunica que la Guàrdia Civil busca un camioner desaparegut “per les fortes pluges” i que s’han rebut 80 avisos des de les sis del matí, “especialment de conductors atrapats per l’aigua i habitatges inundats”.

Paral·lelament, a les 17.30 hores surten els primers militars per col·laborar en la resolució dels efectes provocats a la comarca de la Plana d’Utiel-Re­quena.

A les 18.09 h, en directe, À Punt mostra espectaculars imatges de Xiva i informa que s’ha desbordat el barranc: “ Aigua devastadora”, titula en grans majúscules. Ja se superaven els 300 litres per metre quadrats en diverses localitats. A les 18.30 h anuncia que la CHJ ha declarat l’alerta hidrogràfica a tots els municipis per on passa la rambla del Poio.

Segons la Generalitat, a les 18.43 h s’alerten les autoritats de Protecció Civil d’un cabal a la rambla del Poio de 1.686 m3/s. Sis minuts més tard, l’Ajuntament de Paiporta llança un avís urgent a X: “Barranc desbordat, ponts tallats, no surtin de casa”. A les 19.21 h és Picanya qui informa que el barranc ha desbordat tots els ponts i demana als seus veïns “que es quedin a casa”.

Mentrestant, es produeix la destrucció de l’estació d’aforaments per la força de l’aigua amb una dada de 2.282 m3/ s. (18.55 hores). É s per això que des del Consell s’apunta que l’alerta hidrològica, la del perill de desbordament, no es transmet al 112 fins al voltant de les 19 hores.

No és fins a les 20.12 h que l’alarma ressona a tots els mòbils dels veïns de la província de València. A mitjanit, el president Mazón anuncia que hi ha víctimes mortals, però no en precisa el nombre.

Dimecres, 30 d’octubre

Els primers cadàvers

A les 8.30 del matí, més de 1.000 militars de l’UME s’han desplegat a la província de València amb mitjans especialitzats, juntament amb el dispositiu d’emergència de la Generalitat. La nit ha estat nefasta i al migdia arriben els primers furgons amb els cossos a la Ciutat de la Justícia, on s’ha habilitat un soterrani. Nou equips forenses es despleguen per la província per aixecar els cadàvers. S’habiliten dues oficines d’atenció als familiars i, a última hora, s’indica que, davant la quantitat de víctimes, un pavelló de Fira València es convertirà en el gran dipòsit de cadàvers.

El dilluns 28, set ajuntaments i la Universitat de València anuncien que dimarts no hi ha classe

Dijous, 31 d’octubre

Treballs de rescat, neteja i primers ajuts

Voluntaris es llancen als carrers, travessen els ponts que separen una València incomunicada i ajuden els efectius d’emergència desplegats a la zona. La xifra de morts va en augment i algunes localitats se senten abandonades. A la tarda, el president de la Generalitat anuncia un pla urgent d’ajuts als afectats de 250 milions.

Divendres, 1 de novembre

Els voluntaris i les dificultats d’accedir a les víctimes

Amb les comunicacions bloquejades, el Cecopi intenta blo­quejar o aturar l’afluència de voluntaris per facilitar la feina dels equips oficials. A més de netejar carrers, urgeix retirar vehicles, mobles i runa. La tensió política i l’intercanvi de declaracions creix progressivament. El ministre de l’Interior ja s’ha incorporat al Cecopi.

Dissabte, 2 de novembre

Declaració de Pedro Sánchez

Mentre continua el caos amb els voluntaris, el president del Govern, Pedro Sánchez, ordena el desplegament de 5.000 militars més a la Comunitat Valenciana. A la tarda, Mazón demana grups de treball conjunts Govern-Generalitat.

Diumenge, 3 de novembre

Visita dels Reis

La comitiva és rebuda a Paiporta amb fang i insults i fins i tot intenten atacar el president del Govern. Els Reis estan una llarga estona dialogant amb la gent en un ambient molt crispat. La visita a Xiva es cancel·la.

Dilluns, 4 de novembre

Moviments polítics

Al matí, Mazón carrega contra el Govern central. Minuts més tard, Núñez Feijóo ofereix col·laboració a Sánchez i demana la declaració d’emergència. A la tarda es constitueixen grups de treball Govern-Generalitat i, després d’un ple extraordinari, el president valencià demana 31.000 milions a l’ Estat.

Dimarts, 5 de novembre

Resposta del Govern central

No és fins a les 20.12 h que l’alarma ressona a tots els mòbils dels veïns de la província de València

El Govern de l’Estat aprova 10.600 milions en ajuts a famílies, empreses, autònoms i ajuntaments afectats per la DANA. Mentrestant, al PP comencen els dubtes i s’evidencia el distanciament Mazón-Feijóo.