S’acaben de denunciar ingerències russes en el referèndum de Moldàvia i en les eleccions de Geòrgia. Segons la presidenta moldava, la primera perjudicada, no hi ha precedents d’una agressió exterior tan clara ni tan crucial. Els coneixedors d’intimitats electorals estan convençuts que Rússia manipula o ha manipulat l’opinió pública nord-americana amb vista a les eleccions del novembre, igual com va fer a les urnes que van portar al poder Donald Trump. Molts altres països, sobretot els d’importància estratègica, han fet denúncies semblants. Es podria dir que Putin intenta manipular els desitjos populars de mig món. I no ho fa per enfortir la democràcia, sinó ben al contrari: per deteriorar-la, crear divisió i fomentar la polarització que causa tants estralls en la convivència interna de les nacions i de les nacions entre si.
Com ho fa? Segons múltiples investigacions, a través de la fabricació de notícies falses i altres continguts que no només són falsos, sinó que han estat científicament programats per canviar la intenció de vot de milions, potser centenars de milions de persones. Les tecnologies de la comunicació, l’eliminació de fronteres en els dominis de l’imperi internet i, segons sembla, una important i imprescindible dotació econòmica per part de l’Estat rus fan possible aquesta nova arma de guerra. “De destrucció massiva”, la va qualificar Umberto Eco.
Es podria dir que Putin intenta manipular els desitjos populars de mig món
I el més sorprenent és que, per tal com aquesta agressió afecta valors transcendents com la convivència i de vegades la unitat territorial, els països envaïts consideren aquesta agressió inevitable, fruit de l’avenç tecnològic, sense que es conegui cap tipus de resposta contundent, sinó queixes prudents i gairebé servils.
Em sembla d’una enorme gravetat. Si una potència estrangera intenta –no diguem si aconsegueix– canviar la intenció de vot d’un alt nombre de ciutadans a través de les xarxes socials o altres mitjans, adultera la voluntat d’una societat i pren tot el valor al fet democràtic suprem d’elegir els governants i altres representants polítics. I si s’adultera la voluntat ciutadana amb falsedats, què passa? Que el resultat de les urnes no és creïble, que això provoca conflictes i que fereix de mort la democràcia mateixa. Crec que són paraules majors.