Els treballs per ampliar la capacitat de l’aeroport del Prat que ha anunciat el Govern de Salvador Illa no juguen amb el temps a favor. La infraestructura ha registrat aquest any un augment sense precedents de passatgers que l’acosta al límit tècnic, fixat en 55 milions de viatgers cada any. Alguna aerolínia de llarg recorregut fins i tot ha hagut d’operar des de l’antiga T2 aquest estiu perquè a la T1 no hi ha prou espai. De fet, l’aeroport barceloní ha batut aquesta temporada el rècord de destinacions intercontinentals, amb 50, i ha aconseguit la connexió més gran amb Àsia de la seva història. Són aquests vols els que els partidaris de l’extensió afirmen que volen fomentar i els que troben més limitacions a causa de les condicions de l’aeroport i l’ús de les pistes (la llarga per aterrar i la curta per enlairar-se).
S’hi afegeix la regulació de l’activitat aeroportuària, amb uns terminis que cal complir per llei i que determinen inversions i actuacions. Per dur a terme una millora que respongui a les necessitats actuals, doncs, el debat no es pot dilatar gaire més en el temps –ja dura gairebé quatre anys–. Per això, el nou Executiu català vol imprimir velocitat i concretar una proposta tècnica en quatre mesos a tot tardar, de manera que es pugui plasmar negre sobre blanc en el nou pla director de l’aeroport a començaments del 2025.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, es reunirà els pròxims dies amb el ministre de Transport, Óscar Puente, per recuperar les reunions de la comissió tècnica entre el Govern central i el de la Generalitat, un instrument fruit de l’acord pressupostari entre ERC i el PSC de l’any passat i que només es va reunir una vegada a començaments del 2014.
L’acord d’investidura amb ERC condiciona les opcions d’allargar la tercera pista cap a la Ricarda
En cas que aquesta comissió ofereixi una solució que convenci els socis d’investidura, la inversió per millorar la capacitat del Prat s’inclouria en el document de regulació aeroportuària del període 2027-2031, que el Consell de Ministres haurà d’aprovar el setembre del 2026. Les possibles obres d’extensió podrien començar, per tant, cap al 2027, expliquen fonts del sector.
Abans, Aena començarà una important reforma de les terminals que també millorarà la capacitat de l’aeroport. Les obres, al marge d’una futura ampliació, començaran l’any que ve i consistiran en el desplaçament de la façana principal de la T1 per augmentar l’espai de facturació i la instal·lació de nous filtres de seguretat. L’actuació, que facilitarà el flux de passatgers i durarà uns dos anys, inclou el trasllat del mural de Miró a la T1.
Paneque no va voler ahir avançar quines opcions estudia el Govern per desbloquejar l’ampliació i ho va deixar en mans dels tècnics, però trobar una proposta que no generi rebuig en ERC i els comuns no serà fàcil. Ahir mateix, els republicans van avisar que allargar la tercera pista i afectar la llacuna de la Ricarda és una “línia vermella”.
L’Executiu d’Illa desbloqueja els estudis tècnics per aportar una solució en quatre mesos
El futur de l’ampliació de la infraestructura encara està en mans polítiques. Malgrat que Illa està decidit a desbloquejar el projecte, és ostatge de l’acord d’investidura amb ERC, en què s’indica la premissa que l’aeroport se sotmeti a una “modernització” i “guanyi capacitat amb noves connexions intercontinentals de llarg recorregut”. Tot i que els socialistes no tindrien objeccions a allargar la tercera pista i irrompre a la Ricarda, ERC i els comuns s’hi oposen frontalment, i els socis d’investidura tenen el poder d’aprovar els pròxims pressupostos catalans, la primera prova de foc del Govern d’ Illa.
Fins ara s’han presentat una desena de propostes per incrementar la capacitat de vols de llarg recorregut, que necessiten més longitud de pista per enlairar-se, però cap no ha aconseguit posar d’acord tots els actors implicats de moment. La inicial d’Aena, avalada pel Govern, preveia una inversió de 1.700 milions d’euros, aportats per les taxes que paguen les aerolínies, per allargar la tercera pista 500 metres cap a la Ricarda i construir una terminal satèl·lit. ERC, per la seva banda, va proposar de fer servir les pistes tant per a enlairaments com per a aterratges durant unes franges horàries d’estiu, cosa que estalviaria estendre la tercera pista, però augmentaria el soroll sobre les poblacions veïnes, mentre que els empresaris, amb Foment al capdavant, han aportat diverses alternatives, com ara estendre la tercera pista amb una plataforma elevada sobre la Ricarda.