Por a Sevilla

Salut

El virus del Nil obliga una part de la població de 13 municipis sevillans a confinar-se a casa

Plataforma Virus del Nilo

Una concentració de protesta convocada per la plataformaLluitaContra el Virusdel Nil

LV.

Confinats. Així viuen milers de famílies de la província de Sevilla a causa dels núvols de mosquits que campen al seu aire en 13 municipis i que poden transmetre el virus del Nil ( VNO). De fet, ja s’han comptabilitzat dos morts i nou contagis aquest 2024, segons dades oficials proporcionades per la Junta d’ Andalusia, una informació que dista molt de la que ha recollit la població, que denuncia, a més de la inacció del Govern regional, la poca transparència d’aquest registre. De moment, les mosquiteres, repel·lents, pastilles i aparells elèctrics per foragitar aquests insectes són els únics elements que tenen els veïns per defensar-se.

L’última mort registrada, una dona de 86 anys resident a La Puebla del Río, ha estat el detonant perquè la societat hi hagi pres cartes i s’agrupi entorn de la plataforma Lluita Contra el Virus del Nil, un moviment que demana més investigació i solucions que garanteixin, després d’anys d’angoixa, la tran­- quil·litat dels habitants residents als dos marges del riu Guadalquivir.

El mosquit de gènere Culex és el transmissor de la infecció per VNO. Segons assenyalen els científics, el 80% de les persones infectades cursen la malaltia de manera asimptomàtica i, en un petit percentatge, l’afecció pot derivar en l’encefalitis o meningitis, que pot causar conseqüències greus o la mort. Aquest any, després de les pluges de Setmana Santa, es va detectar un increment de la presència d’aquest insecte i van augmentar les alertes, però les mesures no han arribat a temps. Els ajuntaments afectats van posar en marxa el pla de fumigació a les zones urbanes, la Diputació de Sevilla hi ha invertit fins a un milió i mig de reforç, però les àrees privades han quedat al marge del pla d’actuació, igual que els arrossers, que no poden fer servir fitosanitaris per eliminar les larves i els mosquits dels cultius. Les administracions locals i la població exigeixen a la Junta que, atès que és un problema de salut pública, afronti el problema.

“Això d’aquest any ha depassat tots els límits”, assenyala Inma Pineda a aquest diari. El cas d’aquesta veïna de La Puebla és especialment demolidor. El seu pare va ser un dels primers afectats per aquesta malaltia el 2016 a la zona i la seva mare ha estat l’última morta aquest estiu pel virus.

A La Puebla, una nena ha quedat en estat vegetatiu, i a Camas, un nen pateix atacs epilèptics greus

“Fins que no s’asseguin tots els polítics de tots els colors, no se solucionarà res”, comenta. “El que va començar sent un petit problema en aquest raconet s’està fent gran i acabarà sent una epidèmia”, afegeix. L’ Inma relata que, després de diverses visites a l’hospital i al centre de salut, la seva mare va quedar ingressada al Virgen del Rocío de Sevilla, on va haver d’insistir perquè se li fes una punció lumbar que confirmés el contagi. Finalment, el laboratori de l’hospital Virgen de las Nieves de Granada, on s’envien aquestes mostres, li va donar la raó. “Diuen que és més probable que et toqui la loteria que no pas que et piqui el mosquit i tinguis meningitis. A nosaltres ens ha tocat la loteria dues vegades”, lamenta.

Ni la mare ni el pare de l’ Inma no tenien patologies prèvies. També estava sana la nena de deu anys de La Puebla que ha quedat en estat vegetatiu i connectada a un respirador, i el nen de Camas de set anys que pateix atacs epilèptics greus. “El virus no afecta només gent gran o malalts crònics, ens arriben pacients joves sense patologies”, ha declarat el doctor José Miguel Cisneros, cap de malalties infeccions del Virgen del Rocío.

Una veïna de Coria del Río, Carmen Fernández, també està passant uns moments complicats. El seu sogre està ingressat pel VNO. “Va començar amb diarrea, vòmits i febre. Li van diagnosticar una gastroenteritis, però no millorava. Estava desorientat i dient coses incoherents, li van fer la prova i va donar positiu. Al Virgen del Rocío hi ha més ingressats pel mateix”, detalla, i alerta que hi ha més gent amb els símptomes a qui s’ha enviat a casa sense fer-los proves.

L’acabada de crear plataforma Lluita Contra el Virus del Nil ja ha organitzat amb èxit la primera concentració per exigir solucions. “Hi ha molta por. T’estàs jugant la vida i enfrontant a la malaltia al descobert. Si et pica un mosquit, et passes 14 dies (el temps en què triga el virus a activar-se) esperant a saber si t’has contagiat o no. Així no es pot viure”, declara Maribel Cabello, una de les impulsores d’aquest moviment.

Els veïns s’han organitzat en una plataforma que demana solucions i més investigació

“Només a La Puebla, hem comptabilitzat 60 contagis, i les pròximes setmanes hi haurà un repunt d’infeccions”, afirma mentre assenyala que “els primers contagis van tenir lloc al març i no es va fer res. Cal actuar quan es donen les condicions favorables per a la proliferació del mosquit, no pas al juny, quan es va començar a fumigar”. “Ara tornem a estar confinats, no podem anar ni al parc, entre la covid i això s’estan emportant la infantesa de la meva filla”, es queixa. Les solucions passen per fer més investigació i per aconseguir una vacuna que “es va paralitzar perquè no interessava econòmicament a les farmacèutiques”, conclou la Maribel.

Aquest mosquit transmissor del VNO també és present en zones com Barcelona, Extremadura (on ja se n’ha reportat algun cas), el delta de l’ Ebre i la Comunitat Valenciana, llocs on sí que està permès fer servir productes per erradicar les larves i els insectes adults en els cultius.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...