La connexió del tramvia eliminarà els cotxes del centre de la Diagonal
Infraestructures
El vehicle privat es desviarà pels laterals i perdrà un carril de circulació a l’avinguda
El govern de Jaume Collboni dona per superats els titubejos inicials i es mostra completament disposat a tirar endavant la connexió del tramvia per la Diagonal. Això sí, sempre que tingui el suport de comuns i republicans per aprovar els pressupostos a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. En una banda de plaça Sant Jaume han de garantir la disponibilitat econòmica per a la urbanització del tram i la construcció prèvia d’un col·lector; a l’altra, mitjançant l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), han de finançar l’obra de la infraestructura pròpiament dita i la compra dels nous trens.
De moment, l’empresa municipal Bimsa ja ha finalitzat la redacció del projecte executiu de reurbanització de la Diagonal entre passeig Sant Joan i l’avinguda Sarrià. L’esmentat document, que ara s’ha de sotmetre a aprovació inicial, és la base a partir de la qual l’Ajuntament traurà a concurs públic les obres que algun dia permetran connectar el Trambaix i el Trambesòs per la línia recta de la Diagonal. Si els pressupostos compten amb el suport de l’oposició i res no es torça, els treballs podrien començar al llarg de l’estiu de l’any que ve i allargar-se gairebé tres anys i mig, cosa que suposaria acabar les obres a finals del 2028, en el millor dels casos.
Les obres començaran l’estiu que ve si el PSC aconsegueix el suport de BComú i ERC en els pressupostos
El projecte inclou la reurbanització de la Diagonal tant en el tram que ha quedat més antiquat i abandonat amb el pas dels anys (entre passeig Sant Joan i passeig de Gràcia) com en el que es va reformar fa menys de deu anys (entre passeig de Gràcia i Francesc Macià). En aquest últim tram, s’ha optat per no tocar tot el que el govern Trias va fer el 2015 –incloent-hi els panots amb fulla de plàtan– i limitar l’actuació a l’àmbit de la calçada.
Això sí, mentre que a les voreres no canviarà res, la part central serà totalment diferent. El cotxe, que ocupa el gruix de l’espai avui dia, cedirà la posició de centralitat al tramvia i a un carril bici bidireccional amb una mica de vegetació entre l’un i l’altre. El vehicle privat, al seu torn, passarà a circular pels laterals, que disposaran de dos carrils de circulació per sentit i seran els que hauran d’absorbir tot el trànsit de la Diagonal, en lloc dels tres que ara té si se sumen els del tronc central i el lateral que hi ha.
Un dels punts més complexos serà l’ encreuament amb les vies a la plaça Francesc Macià. Per fer-li front sense alterar completament la mobilitat, s’ha optat per allargar el projecte fins a l’avinguda Sarrià, de manera que els vehicles d’entrada a la ciutat seran desviats del tronc central al lateral poc abans d’arribar a la plaça, a l’altura del carrer Fra Luis de Granada. D’aquesta manera, quan arribin a la rotonda, ja no es trobaran amb el traçat del tramvia si segueixen per la Diagonal o van cap al carrer Urgell. Al seu torn, l’estació modificarà la seva configuració per tenir andana a banda i banda, en lloc de l’andana central actual, “amb l’objectiu de fer un petit intercanviador de transport públic entre els autobusos que entren per la Diagonal i el tramvia”, segons destaca el director general de Bimsa, Ricard Font.
Menys complicació presenta la part entre passeig de Gràcia i Sant Joan, on, segons Font, “es donarà continuïtat” al canvi d’imatge implantat amb les obres de la primera fase, s’eixamplaran les minúscules voreres que hi ha i es transformarà l’avinguda de façana a façana. Pel que fa a la zona central del tram, es manté l’esquema de dos carrils de trànsit pel lateral i tronc central per al tramvia, bicis i patinets.
Per fer-se una idea de com serà aquesta part, més que veure una recreació virtual, és millor fer un volt entre la plaça de les Glòries i Verdaguer i observar-ne el resultat. Amb una mica de sort, fins i tot es troba un tramvia fent proves abans d’iniciar la marxa en blanc prevista per a les pròximes setmanes, amb l’objectiu que entri en servei al llarg de la tardor d’aquest any fins a Verdaguer.
El conjunt de l’obra que correspon a l’Ajuntament representa una inversió de 114,2 milions d’euros. Hi caldrà afegir l’import encara per definir corresponent a la infraestructura tramviària, que anirà a càrrec de l’ATM i que inclourà vies, instal·lacions, més trens i les tres parades noves de Diagonal/ Cinc d’Oros, Balmes i Casanova.