Més impostos sobre el turisme

Més impostos sobre el turisme

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquesta setmana elevar la fiscalitat sobre el turisme que visita la ciutat fins al màxim permès per la regulació catalana. Això comporta situar el recàrrec que aplica a l’impost sobre estades en establiments turístics ( IEET), que fins ara estava en 3,25 euros, fins als quatre euros per persona i nit. El ple municipal celebrat aquesta setmana ha donat suport a la mesura, que va ser proposada per ERC, per una àmplia majoria, amb els vots favorables del PSC, Junts i BComú. PP i Vox s’hi van oposar.

Aquesta pujada dels impostos sobre el turisme augmentarà els ingressos per poder finançar els serveis municipals que requereix l’atenció dels turistes i, així mateix, la promoció de fires i congressos, que aporten el tipus de visitants amb més valor afegit.

L’augment d’ingressos fiscals s’ha d’acompanyar d’una gestió turística millor

L’increment de l’esmentada taxa, que ara ja pagaran totes les modalitats d’allotjament turístic, podria proporcionar una recaptació addicional d’entre 20 i 25 milions a l’any i arribar així fins als cent milions d’euros. Amb això la fiscalitat del turisme es pot consolidar com la tercera figura impositiva en volum de la Casa Gran, darrere de l’IBI i la plusvàlua.

El sector hoteler ha protestat per aquest augment de la fiscalitat perquè considera que ja paga molts impostos. En concret, els hotels de la ciutat aporten anualment més de 400 milions d’euros en concepte d’IVA, impost sobre societats, IAE i IBI. La protesta dels hotelers, tot i això, s’ha fet amb la boca petita, a través tan sols d’un comunicat. El sector hoteler espera veure’s beneficiat, en un futur, de la supressió de la seva principal competència: els pisos turístics. En aquest sentit confia que l’alcalde Collboni sigui capaç de dur a terme la seva promesa d’eliminar 10.000 pisos turístics des d’ara fins al 2028, ja que aquest tipus d’allotjament provoca nombroses queixes entre el veïnat i genera més inconvenients que beneficis a la ciutat. Però de moment hi ha molts problemes legals a causa dels recursos judicials que s’han presentat contra l’esmentada iniciativa municipal.

L’activitat econòmica generada pel turisme és el 14,5% del producte inte­rior brut (PIB) de Barcelona, que suposa 15.000 milions d’euros a l’any. És, per tant, el principal sector generador de riquesa i d’ ocupació per als barcelonins. Millorar la fiscalitat, en aquest sentit, s’ha de traduir en alguna cosa més que augmentar merament la recaptació. Ha de ser un instrument per ajudar a governar millor el turisme i fer-lo compatible amb la vida de la gent, com han afirmat els promotors de l’esmentada pujada fiscal. Això exigeix continuar amb el diàleg i el consens entre tots els sectors implicats, sobre la base de la col·laboració publicoprivada que tan bons resultats ha donat sempre a Barcelona i als barcelonins.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...