El Parlament de Geòrgia aprova la ‘llei russa’
Successos
L’oposició deixa l’activitat parlamentària i apel·la als EUA
El Parlament de Geòrgia va aprovar ahir la polèmica llei “sobre la transparència de la influència estrangera” malgrat el rebuig de l’oposició, de bona part de la ciutadania i d’ Occident, que la comparen amb la que fa servir el Kremlin per apaivagar l’oposició.
La llei va ser aprovada en tercera lectura amb 83 vots a favor i 30 vots en contra, ja que el partit governant, Somni Georgià, té majoria al legislatiu del país caucàsic. Centenars de persones es van congregar davant del Parlament, on les discussions no van estar exemptes de baralles entre diputats oficialistes i opositors que demandaven retirar el projecte de llei. “Esclaus russos!”, van reaccionar els manifestants a la sortida dels diputats oficialistes. Poc després, eren milers els manifestants que bloquejaven el centre de la capital.
El subsecretari dels EUA per a Europa adverteix que si la llei no es corregeix, hi haurà “restriccions”
El Moviment Nacional Unit, el partit opositor més important, va suspendre la seva participació en el Parlament després de l’aprovació de l’anomenada llei russa . “Suspenem les activitats al Parlament i a les assemblees locals, on tenim més de 500 representants”, va anunciar el seu president, Levan Khabeixvili, la formació del qual disposa de 20 dels 150 escons del Parlament, fent una crida als ciutadans a “lluitar per un futur europeu”.
El primer ministre, Irakli Kobakhidze, va donar ahir explicacions sobre la llei al sotssecretari d’ Estat per a Afers Europeus i Euroasiàtics, James O’Brien. Membres de l’oposició es van reunir també amb O’Brien. “Totes les opcions són sobre la taula dels Estats Units”, va dir després de la reunió la diputada opositora Tinatin Bokutxava, que va afegir que entre aquestes opcions hi ha l’adopció de sancions contra el president honorari de Somni
, el multimilionari Bidzina Ivanixvili, els diputats que van donar suport a la llei i els caps de les forces de seguretat que dispersen les protestes. Washington va instar Geòrgia a “canviar de trajectòria” i el mateix O’Brien va dir que si les autoritats no ajusten la llei als estàndards democràtics, hi haurà “restriccions” per part dels EUA. La portaveu de la Casa Blanca, Karine , va dir que “ esperem que la presidenta – Salomé Zurabixvili– imposi el seu veto”.
ja va anunciar que
així ho faria.
La llei preveu la publicació anual de declaracions d’oenagés i mitjans de comunicació el pressupost dels quals es compon de més del 20% de contribucions estrangeres. El Govern explica la necessitat de la llei dient que més del 80% d’aquests ingressos no són transparents i es poden fer servir per desestabilitzar abans de les pròximes eleccions parlamentàries del 26 d’octubre.