Premiant

Opinió

Premiant

Dilluns vaig assistir a l’ IESE, on treballo, a l’acte en què Sa Majestat el Rei va concedir el premi Regne d’ Espanya a la trajectòria empresarial a l’empresari Isak Andic, fundador i president de Mango. Jo vaig conèixer Isak Andic els seus primers temps i realment la seva feina era extraordinàriament difícil. Però ha aconseguit un gran èxit, amb 2.700 botigues per tot el món i una realista previsió d’afegir-ne moltes més els pròxims anys. També vaig tenir ocasió de conèixer Amancio Ortega, d’Inditex, quan la companyia ja estava començant a créixer pel món. Vaig poder viure des de dins, com a conseller, el creixement que va tenir Caprabo. En cada consell es decidia on obrir un altre supermercat. I en la meva llarga carrera professional he pogut conèixer més desple­gaments internacionals per la via de les botigues.

Però també he conegut casos en què el procés no va funcionar, es van obrir alguns establiments i potser uns quants van funcionar, però d’altres no, i la cosa ha quedat en dos o tres punts de venda o simplement cap, perquè el projecte va fracassar. Recordo la gran il·lusió amb què un empresari xinès explicava en un llibre que havia publicat com pretenia créixer a tot el país amb les seves botigues i com l’empresari, quan els primers establiments van fracassar, va desaparèixer i la seva empresa va tancar.

Obrir 2.700 botigues com Mango és molt complicat i un notable actiu per al país

Moltes vegades hi ha emprenedors que aconsegueixen muntar una botiga i es posen a treballar amb gran intensitat. En molts casos pot ser que en un establiment falti un producte o una talla perquè s’hagi venut i no hagi estat replicat. Però potser la té en un magatzem i es pot comprometre a enviar-lo al client el mateix dia.

Moltes vegades cal fer alguna petita modificació a un producte o falta una talla, però perquè acceptin comprar-lo també cal comprometre’s a lliurar-lo el mateix dia. Això requereix un taller molt flexible i una logística molt eficient.

Els nostres dies ha aparegut la venda en línia i no queda més remei que adoptar-la. Pot ser que es vengui molt poc volum en línia, però hi ha molts casos en què algú que pensa fer una compra en línia comença a mirar-se a la pantalla els productes que tenen diferents botigues i acaba per escollir-ne una. De vegades desitja anar físicament a l’establiment per veure de prop els productes que li han agradat. Per a molts productes, en alimentació, vestimenta, automoció, turisme, etcètera, disposar d’un bon accés en línia és avui dia importantíssim per vendre.

Però com hem dit, anar obrint botigues és fonamental i requereix desenvolupar un bon procés de vendes, una bona connexió en línia, formar molt bé els que gestionen els punts de venda, estudiar i millorar els formats, continguts i gestió de les botigues i seguir de prop quins models hi ha als mercats. És evident que Mango ha superat tots aquests temes i això requereix dir que tenen una gestió excel·lent i uns executius fenomenals. Obrir gairebé 3.000 botigues pel món és complicadíssim i un notable actiu per al nostre país.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...