El Mundial 2024 de Fórmula 1 que arrenca demà a Bahrain serà històric. A més de ser el d’inici més matiner en els últims 32 anys (el 1992 va començar un 1 de març a Sud-àfrica), serà el campionat més llarg en les 75 edicions amb 24 curses. De manera que el campió Max Verstappen tindrà ocasió d’ampliar el seu rècord absolut de victòries en una temporada (que va fixar en 19 l’any passat). Perquè l’insaciable i indòmit pilot neerlandès tornarà a ser, si res estrany no ho impedeix, el gran favorit per endur-se la corona, la quarta consecutiva, amb un Red Bull que continua sent el cotxe més veloç i fiable.
Aquestes són les novetats principals del Mundial d’F-1 del 2024 per no perdre-se’n cap detall.
Verstappen i 19 més
Ja ho va dir Fernando Alonso després dels tres dies de tests de pretemporada a Bahrain: “Diria que després de veure en Max i el cotxe de Red Bull d’aquest any, hi ha menys possibilitats per a tota la resta de guanyar una cursa aquesta temporada. Crec que 19 pilots en el pàdoc ara pensem que no guanyarem el campionat”. És a dir, que el favorit únic tornarà a ser Max Verstappen, que espera nou rival després de l’oposició que va tenir de Lewis Hamilton (2021), la lleu de Charles Leclerc (2022) i la gairebé inexistent del seu company Sergio Pérez (2023). Una ambició que és indestriable de la superioritat mecànica que ha mostrat el RB20 en els assajos, gràcies al seu nou salt qualitatiu des d’un punt de vista aerodinàmic (amb pontons minimalistes), amb què ha fet un pas endavant i s’ha allunyat encara més de la competència. Ni Ferrari ni Mercedes, ni tampoc Aston Martin, no semblen en disposició de discutir victòries a Red Bull.
La mateixa nòmina de 22
No hi ha cares noves en el campionat del 2024. Atès que no truquen a la porta de l’F-1 noves promeses de qualitat en les categories inferiors, començaran a Bahrain els mateixos 22 pilots que van acabar el Mundial 2023 a Abu Dhabi. És a dir, amb l’únic canvi respecte als titulars de l’inici del curs passat de l’australià Daniel Ricciardo al volant de l’ Alpha Tauri en lloc del neerlandès Nick de Vries, que només va durar vuit curses. Repeteixen les mateixes 11 parelles de pilots, de què les més veteranes són les de Ferrari, Leclerc-Sainz (el madrileny és l’últim any que vesteix de vermell), i Red Bull, Verstappen-Pérez, totes dues per quarta temporada seguida (des del 2021).
Dos equips rebatejats
Qui paga mana, i per tant els equips estan subjectes a canvis de nom per imperatiu comercial. Dues escuderies modifiquen la seva denominació, i caldrà acostumar-s’hi: Alpha Tauri (com s’ha conegut durant els últims tres anys l’hereu de Toro Rosso) passa a dir-se ara Visa Cash App RB F1 Team, o simplement RB (de Red Bull) per als amics, mentre que el que era Alfa Romeo ha quedat rebatejat com a Stake Kick Sauber –i amb colors nous, verd i negre–, com a pas previ a convertir-se el 2026 en l’equip oficial d’Audi (amb l’estructura tècnica de Sauber).
24 curses en 9 mesos
Liberty Media, en el seu afany per esprémer el negoci, ha firmat acords comercials amb 24 promotors per portar la Fórmula 1 a tots els confins de la terra. De manera que el del 2024 serà el campionat més llarg dels 75 anys d’història, fins a les portes del Nadal. Hi haurà dues curses més que el 2023: tornen al calendari Emília-Romanya, després de les inundacions a Imola que van obligar a cancel·lar el GP de l’any passat, i la Xina, després de quatre anys de restriccions per la pandèmia de coronavirus. També destaca el canvi de data del GP del Japó, de setembre a abril, el d’ Espanya a Montmeló, de principis a finals de juny (el cap de setmana de la revetlla de Sant Joan), i la celebració de les dues primeres curses dissabte, la de Bahrain (16.00 h) i la de l’ Aràbia Saudita (18.00 h).
Sis dissabtes amb Sprint
Les curses curtes dels dissabtes ( anomenades Sprint des de l’any passat, tot i que es van introduir el 2021) no van a més, per això només es veuran en sis grans premis: repeteixen al Red Bull Ring d’ Àustria, a Austin, Interlagos i Qatar, i s’estrenen a Xangai i a Miami. Es manté el format (un terç de la distància habitual) i el repartiment de punts (als 8 primers), i la seva classificació continuarà determinant la graella de la cursa dominical.