Loading...

Telefónica s’allibera de ser el primer operador i demana de ser desregulat

Mercat d'operadors

El 2023 va facturar un 1,6% més, però va tenir pèrdues per l’impacte de l’ERO

Jose María Álvarez Pallete, president executiu deTelefónica, ahir en la sevatrobadaamb la premsa

Dani Duch

“La fusió d’ Orange i MásMóvil fa detonar una situació de mercat nova. Telefónica deixa de ser el primer operador del mercat i s’acaba la justificació perquè estigui regulada. Ha arribat el moment”. Amb aquestes paraules, el president de Telefónica, José María Álvarez Pallete, va reclamar ahir la carta de llibertat perquè la seva companyia no tingui les mans lligades per competir en el nou escenari empresarial que s’obre a Espanya un cop la Comissió Europea ha autoritzat la fusió entre Orange i MásMóvil, que donarà origen a la primera empresa de telecomunicacions del país per volum de clients.

Pallete vol tenir llibertat per competir en la seva oferta de preus (ara necessita l’autorització prèvia del Govern espanyol) o no haver de cedir les seves xarxes de manera obligatòria “a qualsevol que passi per allà”, entre altres obligacions heretades de la seva època de monopoli i companyia titular. El nou escenari també propicia una nova posició de cara a possibles operacions corporatives.“ Ara passen a ser possibles coses que abans d’aquesta fusió no s’haurien plantejat”, va assegurar el conseller delegat de Telefónica, Ángel Vilá, en relació amb el possible interès de la companyia a adquirir altres operadors al mercat, malgrat que “no hi ha res sobre la taula en aquest ­moment”.

Confia a mantenir el contracte de xarxa majorista amb Digi i ofereix a Zegona compartir la fibra

El que sí que està en plena negociació és la pròrroga de l’actual contracte majorista amb Digi. La romanesa ha obtingut el dret preferent a fer servir les xarxes mòbils d’ Orange i MásMóvil com una de la concessions de la fusió. “Estem en condicions d’oferir-los un preu interessant que eviti que els clients els migrin a altres xarxes que no tenen la mateixa qualitat que la nostra”, va apuntar Vilá.

Aquesta qualitat de la seva xarxa és la que esgrimiran davant Zegona, nova propietària de Vodafone España, per mantenir vigent la proposta de compartir xarxes de fibra que va fer abans de l’estiu a Vodafone.

Sense el sanejament al Regne Unit i l’ERO a Espanya la companyia hauria obtingut beneficis

Tot un ventall d’oportunitats que Telefónica assegura que afronta “amb força”, després de tancar un 2023 que Pallete va qualificar de “crucial” per haver iniciat un nou pla estratègic l’impacte del qual ja s’ha pogut testar. “Hem sortit de l’any 2023 creixent en ingressos, oibda i flux de caixa amb uns ingressos especialment forts en el segment d’empresa (B2B) i amb un flux de caixa de 4.200 milions d’euros, 200 milions per sobre de les nostres expectatives”, va recalcar el president executiu.

Segons els comptes que la companyia va publicar ahir, els ingressos del 2023 van ascendir a 40.652 milions, un 1,6% superiors als de l’any anterior, i es van complir tots els objectius anunciats amb anterioritat al mercat. Tot i això, l’any es va tancar també amb unes pèrdues netes de 892 milions d’euros per l’impacte dels 1.350 milions d’euros que s’han hagut d’anotar en provisions per l’ ERO a Telefónica España. Una altra raó de les pèrdues és l’ajust pel fons de comerç de VMO2, la companyia que comparteix amb Virgin Telco al Regne Unit, que va patir el deteriorament de les condicions macroeconòmiques del país.