Podem va donar a conèixer ahir el resultat dels diferents processos de primàries celebrats els últims dies pels quals l’ Executiva nacional va aconseguir dos importants triomfs per consolidar un lideratge qüestionat des dels sectors crítics del partit després del daltabaix que van suposar els comicis autonòmics i locals del 2023, així com la posterior sortida del Govern central.
D’una tacada, l’exministra d’ Igualtat, Irene Montero, va ser ratificada com a cap de llista per a les eleccions europees mentre els candidats oficialistes proposats per la secretària
general, Ione Belarra, van guanyar en totes les autonomies on es renovaven les direccions. Inclòs a Catalunya i Astúries, les places on els resultats van ser més ajustats.
Montero, absent del conclave per un viatge de feina a Colòmbia, va obtenir el suport d’un 84,8% dels 36.054 inscrits que van participar en la votació de cara a un repte pel qual va prometre deixar-se la pell: “Europa i Espanya necessiten una força política amb ganes de canviar tot el que ha de ser canviat”, va assenyalar a través de la xarxa social X.
Es tracta d’una cita electoral que el partit lila ha dotat de gran transcendència, ja que, com que es considera el territori d’ Espanya com a circumscripció única, creuen que servirà per mesurar les seves forces amb les de Sumar després de la fallida coalició electoral impulsada per al 23- J.
Pel que fa a l’elecció dels nous coordinadors regionals, Isa Serra serà la líder autonòmica a Madrid; María Teresa Pérez, a la Comunitat Valenciana; Lluïa Moñiz, a les Balears, i Javier Sánchez Serna, a Múrcia.
També va ser proclamada coordinadora autonòmica d’ Aragó l’exportaveu al Parlament regional Marta de Santos, i a Astúries, un territori sumit en crisi interna des de fa temps, l’oficialista Diego Ruiz de la Peña ha guanyat el sector crític.
A Catalunya, la candidatura “Amb Tot i Per a Totes, Podem. Sí que es Pot!” de l’actual coordinadora, Conchi Abellán, es va imposar a la candidatura “ Amb la militància Podem”, liderada per María Pozuelo. S’hi presentaven per separat, malgrat que totes dues mantenen una posició alineada amb les directrius de la direcció estatal de Podem pel que fa al reforçament de l’autonomia de Podem i el replantejament de les relacions amb la resta de formacions de l’espai de l’esquerra. Tot i això, el seu perfil polític admet matisos sobre l’organització interna i el segell de Podem Catalunya.