El president Joan Laporta parla d’un Barça “sota control” en els àmbits econòmic i institucional. “Sota control” és un concepte prou ambigu per encabir tota mena de temors. Esportivament, en canvi, el primer equip navega per sota d’unes expectatives descontrolades que responen més a l’adrenalina de les bones intencions i dels actes de fe que a una anàlisi rigorosa de la realitat.
Amb la gestualitat d’una persona visiblement derrotada, Xavi anuncia una (incerta, precària) solució d’emergència per canviar un rumb que, futbolísticament, té símptomes de naufragi. ¿Podria ser que l’honestedat i la bona fe de Xavi no fossin suficients per a un moment com l’actual? ¿Podria ser que el rendiment dels jugadors hagués patit un abús de retòrica tàctica i de contagi de zel d’això que anomenem staff ?
Xavi fa evolucionar la incomprensió desagradable i casernària de Van Gaal
Hi ha milers de culers honestos, però se suposa que Xavi té l’experiència per proposar alguna cosa més que l’enèsima pròrroga-cataplasma emparada pel discurs, desautoritzat fins a la nàusea, de l’autocrítica. La descripció que fa l’entrenador de la reunió decisiva en un despatx de Montjuïc és la d’una trobada de familiars i amics a la sala d’espera d’un hospital després d’un accident, no d’un club de primer nivell. El Quarter General del famós exèrcit desarmat de Catalunya és el president Laporta, el seu excunyat Echevarría, el vicepresident Yuste, que defensa un currículum en què les virtuts més irrefutables són la simpatia i la lleialtat, i Deco, en període de proves després d’haver intervingut en el fitxatge de Vitor Roque, que altera la lògica de la tresoreria del club i del criteri esportiu.
A aquestes altures ja es pot dir en veu alta: l’únic criteri és la improvisació, que obliga a moure’s en un equilibri d’audàcia que, en el cas del joc del Barça, degenera massa sovint en ruleta russa, atracció per l’abisme, brots de talent lluminós individual (però insuficient en una dimensió col·lectiva) o vergonya. A Xavi l’ha devorat l’ombra d’un entorn que, com li passava a Lucky Luke, insistia, per paranoia preventiva, a disparar més de pressa que la seva pròpia ombra. Xavi ha fet evolucionar la incomprensió desagradable de Van Gaal, que tampoc no entenia que no li valoressin els encerts i la feina feta. Per sort, Xavi és més educat –i més culer– que Van Gaal, però tampoc no ha aconseguit superar l’obstacle d’una percepció d’entorn tòxic que, en la pràctica, borda molt més que no pas mossega.
I el discurs de l’autocrítica ja no serveix. Per això es fa difícil pensar que la solució a terminis que ha proposat Xavi acabi sent eficaç. I quan els jugadors –De Jong, Araújo, Cancelo– insisteixen a assumir totes les culpes i donar suport a l’entrenador, no puc evitar recordar –riure per no plorar– aquell acudit de l’Eugenio. “ Dice que es un tío que va al médico y le dice: ‘Mire, doctor, yo he venido porque hace tiempo que me duele mucho aquí en la garganta’. El metge li diu: ‘A ver, abra la boca, por favor’. El y, aquí tiene usted una infección! ¡Hága selo mirar esto! H ágaselo mirar’.”