Un regal enverinat
Fa un parell d'anys, el magnat de la indústria del porc d'Islàndia Orvaldur Guðmundsson i la seva dona Ingibjörg Guðmundsdóttir van decidir donar la seva immensa col·lecció d'obres d'art a la Galeria Nacional. Un regal una mica enverinat, i no només per la mida: són unes 1.400 obres, entre les quals destaquen unes 400 de Jóhannes Sveinsson Kjarval.
Nascut el 1885, i conegut simplement com a Kjarval, és un dels més famosos pintors de la gèlida illa. A la donació dels Guðmundsson no només hi havia obres d'art. Col·leccionaven objectes de tota mena, entre ells figures de porcs i porquets de mides diverses, que també van donar a la col·lecció pública.
Després de titllar Kjarval d'“artista fonamental” de la història de l'art local, la directora de la Galeria Nacional, Ingibjörg Jóhannsdóttir, va mostrar la seva preocupació perquè no podria mostrar la donació en les millors condicions.
Els museus islandesos han patit retallades des de la crisi del 2008, i encara que el deute públic (68% del PIB) no és l'espanyol (112), tenen certes dificultats estructurals que només es resolen amb (molts) diners i de vegades ni així.
Terratrèmols, erupcions, moviments sísmics constants i temperatures demencials que requereixen espais correctament condicionats.
A la institució, va afegir la gestora en declaracions a la premsa local, falta espai per poder exhibir les noves entrades. "Vull que la col·lecció permanent de la Galeria Nacional expliqui la història del nostre art de forma coherent, és una feina que mai no hem fet. I m'agradaria que la col·lecció abordés temes d'actualitat que ens exigeixin reflexionar”.
Un potentat islandès llega la seva col·lecció amb obres de Kjarval, el gran pintor local: almenys una d'elles es pot atribuir a una autora danesa de segona fila
Kjarval és el gran artista local, i les seves obres reflecteixen avui a la perfecció la identitat islandesa. El pintor va néixer a Efri-Ey el 1885 en una família d'agricultors, va treballar com a pescador i als 20 anys se'n va anar a estudiar art a la capital, Reykjavík, que justament acabava de celebrar la primera exposició pictòrica de la seva història.
Va viatjar després a Dinamarca i entre 1914 i 1918 va estudiar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Copenhaguen, on va polir el seu estil brusc i volcànic. Va visitar Itàlia i Anglaterra –allà va descobrir el paisatgisme de Turner- i el 1922 va tornar definitivament a la seva illa.
La duresa del clima i la geologia islandeses en són les fonts d'inspiració, i els retrats tenen aires onírics. El seu llegat és immens, i inclou el darrer llenç que es disposava a pintar quan va ser hospitalitzat. Corria 1968 i va morir quatre anys més tard. Aquell llenç va quedar en blanc. Avui té fins i tot obra al MoMA de Nova York.
La Galeria Nacional, a Reykjavík, lamenta la falta d'espai per acollir tota la collecció del magnat de la carn Orvaldur Guðmundsson
En una subhasta el 5 de desembre passat, una obra de Kjarval partia d'un preu de sortida de 14.696 dòlars. Va quedar sense vendre.
Poc després de rebre el llegat, el museu va seleccionar algunes obres i va muntar una mostra exprés. Ho va fer instal·lant prestatgeries provisionals a les sales existents, com va poder, en què hi havia tant quadres de Kjarval com porquets del magnat. Es tractava de mostrar tant l'art com l'art de col·leccionar. Potser hi havia una ironia en tot plegat, o potser un furor kitsch.
La recepció del llegat, en tot cas, va servir per començar a estudiar què tenien els Guðmundsson, i per comprovar que el problema d'espai... potser serà menys.
El conservador del museu ha descobert en un famós quadre de Kjarval números de registre d'una subasta que l'atribueixen a una artista danesa contemporània seva
El conservador de la Galeria Nacional, Ólafur Ingi Jónsson, va descobrir fa poques setmanes al dors del marc d'Herring and fish, un dels quadres més famosos de Kjarval, dos números que corresponien a dues subhastes. Van tenir lloc el 1961 i 1964 a la casa danesa Bruun Rasmussen. Perspicaç, Jónsson va confrontar els registres existents i va descobrir que, en aquells anys, Herring and fish es venia sota l'autoria d'Orla Valdemar Borch. Una pintora danesa que va exposar a diverses ciutats del seu país però que mai va gaudir de gran popularitat i la cotització de la qual va començar a decaure després de la seva mort, el 1969.
L'última venda de Valdemar, el 2021, superava per poc els 360 euros.