El feminisme, dividit, clama per recuperar la unitat contra la violència masclista

25N

Dues marxes per separat a Madrid evidencien que el desacord persisteix

Miles de personas se han congregado este mediodía en el centro de Madrid en la marcha del 25-N convocada por el Movimiento Feminista de Madrid.

25N

Dani Duch / La Vanguardia

Dos anys després que es materialitzés la divisió entre l’històricament heterogeni moviment feminista, les ferides continuen obertes. I el nomenament d’una nova ministra d’ Igualtat, la socialista Ana Redondo, sembla que, almenys a curt termini, tampoc no ho aconseguirà. L’enfrontament entre les dues faccions és important: les contràries a la llei trans i partidàries de l’abolició de la prostitució (les feministes més vinculades als socialistes), d’una banda, i les que aposten per la llei trans i eludeixen qüestions com la prostitució i els ventres de lloguer (moviment molt pròxim a Podem).

Tot i això, ahir, després de llargs mesos, es van començar sentir veus apel·lant a la unitat.

Les manifestacions de Madrid van ser les que més participants van concentrar, però van ser menys massives que en anys anteriors: 2.000 segons la Delegació del Govern (25.000 segons l’organització); més nombrosa la de la tarda. I, per tercer any, dividida en dos: la primera, convocada pel Fòrum de Madrid contra la Violència a les Dones (la fan des de fa gairebé 30 anys) i a la tarda, les partidàries de la llei trans, organitzada per la Comissió 8- M. En totes dues, malgrat les diferències, càntics semblants: “No hi som totes, falten les assassinades”, “Som dones, ens volem vives” o “ Som el crit d’aquelles sense veu”.

La manifestació del matí va comptar amb la presència de part de l’equip socialista del Govern de Sánchez, amb l’acabada de nomenar ministra d’ Igualtat, Ana Redondo, deixant clara quina és la seva posició en aquesta divisió sobre els drets de les dones. Al costat d’ella, la portaveu del Govern, Pilar Alegría; la ministra de Ciència i Universitats, Diana Morant; la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez; el mi­nistre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; la presidenta del Congrés dels Diputats, Fran­cina Armengol; i l’exvicepresidenta del Govern i diputada socialista, Carmen Calvo, a més de càrrecs orgànics i institucionals del PSOE.

Les protestes, inclosa la manifestació en què va participar Irene Montero, perden força per la divisió permanent

La nova ministra d’ Igualtat va fer una crida a la “unitat” del moviment feminista a tot Espanya per “teixir les sensibilitats” que han generat divisions en els últims anys i combatre juntes contra “tots els tipus de violència cap a les dones”. Redondo va comparar el feminisme amb “una gran orquestra” en què hi ha “diferents tons i sensibilitats”, però el que realment és “important és que la melodia” sigui la mateixa perquè se senti “alta i clara la banda sonora” que busca combatre “totes les violències”. Per això, va anunciar que els seus primers passos passen per reunir-se “amb tots els col·lectius que s’han vist distanciats” els últims anys, si bé no va voler aprofundir en els motius que han provocat la divisió dins del mateix moviment feminista.

La manifestació de la tarda es va desenvolupar sota el lema “S’acaba el silenci, la impunitat, la violència. Avui sortim pel nostre dolor, per les nostres companyes assassinades. Ni una menys. Totes les dones patim violència, però no de la mateixa manera”, va indicar una portaveu de la Comissió 8- M.

Entre els seus assistents, l’exministra Irene Montero, acompanyada del seu equip a Igualtat (Ángela Rodríguez i Victoria Rosell, entre d’altres). L’exministra, aclamada pels assistents, també va apel·lar a la unitat del feminisme per combatre la violència de gènere, igual que va fer la ministra de Joventut i Infantesa, Sira Rego (Sumar). La vicepresidenta Yolanda Díaz va excusar la seva presència per problemes lleus de salut.

Montero va demanar “defensar el dret de les dones de viure lliures de violències sexuals, de viure vides lliures ja, de viure sense por” i va recalcar que “el silenci és còmplice dels agressors”. En aquest sentit, va recordar a les dones que pateixen violència de gènere de qualsevol tipus que no estan soles. “És important que corri la veu pel que fa que totes les dones víctimes de violències masclistes tenen dret a una psicòloga especialitzada o una advocada, encara que no posin una denúncia”.

La part socialista de l’Executiu, amb la nova ministra d’Igualtat, va sortir al carrer al matí

La ministra Sira Rego, acompanyada per diputades de Sumar, es va mostrar convençuda que el moviment feminista tornarà a estar unit al voltant del mateix objectiu.

El Govern va fer un acte institucional a la plaça Sant Jaume de Barcelona. També a Barcelona, com a tot Espanya, hi va haver manifestacions en què van participar diversos milers de persones. A la capital catalana van marxar sota el lema “25- N. Prou violències masclistes. S’ha acabat!”. Les
entitats feministes convocants d’aquesta mobilització van apel·lar a fer un front comú “a les diverses formes i expressions de les violències masclistes”. Entre els assistents, la presidenta de Junts, Laura Borràs, que va defensar la necessitat de “denunciar totes les formes de violència contra les dones”, i la diputada d’ERC Raquel Sans, que va alertar del negacionisme i la ultradreta.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...