Reforma del mercat elèctric europeu

Opinió

La reforma del mercat elèctric europeu aprovada in extremis dimecres pels ministres d’ Energia de la Unió Europea, excepte el d’ Hongria, pretén garantir preus competitius per als consumidors, reduir l’impacte de la volatilitat del gas natural i del petroli, reforçar la seguretat del subministrament, fomentar el desplegament de les energies renovables i promoure tecnologies que augmentin la flexibilitat, tant per a l’emmagatzemament com per a la demanda d’electricitat.

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en qualitat de presidenta del Consell Europeu d’ Energia, va exercir bé el seu paper d’àrbitre i va propiciar un pacte que va permetre superar les posicions
enfrontades que mantenien França i
.

La nova normativa pretén garantir preus estables en el rebut de la llum

En la reforma aprovada es manté el polèmic sistema de preus marginalista en el mercat intradia, de manera que la tecnologia més cara, generalment el gas natural, fixa el preu de la resta de formes de generació. Per reduir l’exposició a aquest mercat tan volàtil, tot i això, s’estableix la figura dels contractes a llarg termini per diferència, en què s’estipula un preu garantit per l’ Estat entre el comprador i el generador d’energia i després es reemborsa la diferència en funció del preu real, cosa que, a la pràctica, es converteix en un subsidi. D’aquesta manera, el generador rep uns ingressos sempre estables per l’electricitat que produeix i es redueix la volatilitat de preus. Aquests contractes a llarg termini s’amplien fins i tot a les inversions per a les centrals nu­clears ja existents, en una clara concessió a França.

La Comissió Europea es compromet, així mateix, a exercir la vigilància necessària perquè el nou mecanisme funcioni sense distorsions en els mercats ni en els ajuts d’ Estat, tal com al seu torn volia Alemanya per evitar l’eventual competència deslleial d’altres països, especialment de França, on el sistema energètic està nacionalitzat. La vigilància que s’estableix és important per facilitar la transparència en la formació de preus i evitar la manipulació del mercat.

El sector elèctric espanyol ha acollit favorablement, d’entrada, la reforma elèctrica pactada a la UE, ja que és menys intervencionista del que s’esperava, tot i que caldrà veure el desenvolupament de la lletra petita i el seu pas per l’Eurocambra. El que compta, per damunt de tot, és que es garanteixi l’estabilitat regulatòria com a pilar essencial per a la seguretat jurídica de les empreses i els inversors.

Pel que fa als consumidors, s’haurà de comprovar si finalment poden tenir accés en el nou marc a contractes de preu fix, a més dels variables, com pretén la reforma. L’objectiu ideal és que els preus de l’energia siguin estables, almenys anualment, i mitigar l’impacte de les crisis sobtades de preus. Ara la reforma s’haurà de negociar amb el Parlament Europeu abans de ser definitivament aprovada.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...