Seguint la tradició iniciada pel seu avi Kim Il-sung, i seguida pel seu pare Kim Jong-il, que tenia por de l’avió, ahir va engegar el tren blindat que portarà el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, en un dels seus escassos viatges a l’exterior. El trajecte no és gaire llarg, tot just 700 quilòmetres entre la capital Pyongyang i Vladivostok, a Rússia, on s’entrevistarà amb el cap del Kremlin, Vladímir Putin. Com també és tradició, els detalls d’aquesta trobada, que aixeca suspicàcies a Occident, són secrets.
Segons va avançar The New York Times fa una setmana, els dos líders podrien acordar un potencial subministrament de munició nord-coreana que l’ Exèrcit rus podria fer servir a Ucraïna.
És el primer viatge a l’exterior del líder nord-coreà en quatre anys i el primer des de la pandèmia de la covid
El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, es va negar a comentar aquesta informació. Ahir també va ser auster en explicacions i es va limitar a dir que Kim arribarà ben aviat en visita oficial convidat per Putin. L’agència estatal de notícies nord-coreana KCNA també va informar de la “ ràpida” visita.
Hores abans, la intel·ligència de Corea del Sud havia detectat que el tren blindat de Kim es dirigia a la frontera amb Rússia. Segons la televisió sud-coreana YTN i el diari rus RBK , Putin rebrà Kim a Vladivostok demà dimecres. L’última vegada que Kim es va desplaçar a aquesta mateixa urbs per reunir-se amb Putin, l’abril del 2019, va emprendre el mateix viatge. Va durar 20 hores a baixa velocitat (50 quilòmetres per hora) a causa de la seva pesant protecció blindada.
Va ser l’últim viatge de Kim Jong-un a l’exterior. Mesos després va esclatar la pandèmia de la covid i Pyongyang va tancar les seves fronteres, entreobertes tot just aquest estiu.
La visita del líder nord-coreà coincideix amb el Fòrum Econòmic Oriental, plataforma creada el 2015 per promoure les inversions al Llunyà Orient rus. Peskov ha desvinculat l’arribada de Kim d’aquest esdeveniment.
Segons The New York Times , Corea del Nord podria posar a disposició de Rússia la seva indústria armamentística a canvi de tecnologia avançada per a satèl·lits i submarins nuclears. Tampoc no s’ha d’oblidar l’assistència alimentària, una necessitat endèmica al país asiàtic. De fet, l’última visita a Rússia de Kim Jong-il, el pare de l’actual líder, al seu tren blindat, l’agost del 2011, tenia per objectiu aconseguir de Rússia 50.000 tones de gra a canvi que el país tornés a les converses internacionals sobre el seu programa nuclear.
Els Estats Units van instar la setmana passada Pyongyang a “no lliurar armes a Rússia que poden matar ucraïnesos”. Si ho fa, “ho pagarà”, va advertir Jake Sullivan, conseller de Seguretat Nacional.
El 2019 van fracassar les negociacions sobre desarmament amb els EUA, l’últim intent d’acostar-se a un dels règims més tancats del món. Ara, en la creixent polarització que alimenta el conflicte ucraïnès, Corea del Nord s’acosta a la Xina i Rússia.
Al juliol el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va visitar Corea del Nord per participar en els actes sobre l’aniversari del final de la guerra de Corea. La ràdio Veu de Corea va informar que Kim i Xoigú van arribar a un consens sobre qüestions de defensa i seguretat nacional.