La nova inversió de l’empresa Seat de 300 milions d’euros a Martorell per construir una planta d’acoblament de bateries és important perquè crearà 400 nous llocs de treball directes i uns altres cent més d’indirectes. Però, per damunt de tot, és important perquè consolida l’aposta de la multinacional per la fabricació de vehicles elèctrics a Catalunya, que són la mobilitat del futur, i per la seva confiança en el mercat espanyol.
El conseller delegat de Seat, Wayne Griffiths, havia estat una de les veus del sector de l’automoció més crítiques per la lentitud i la falta d’ambició en la política d’impuls als cotxes elèctrics per part de les administracions públiques espanyoles. Ara ha parlat molt positivament de la nova desgravació del 15% en l’IRPF per la compra de vehicles elèctrics, com una mesura important per ampliar-ne la quota de mercat, que és una de les més baixes d’Europa, encara que torna a reclamar més inversió pública per ampliar la infraestructura de recàrrega.
Nova inversió de 300 milions d’euros a Martorell per acoblar bateries
El directiu de Seat insisteix davant les autoritats en la
necessitat de crear un marc legal que asseguri les inversions del sector, impulsi la competitivitat i potenciï una mobilitat sostenible.
Tant el Govern central com la Generalitat han de tenir molt en compte les opinions de Griffiths, atès que el Grup
Seat-Volkswagen és qui més inversions ha compromès per fer d’ Espanya una important plataforma ( hub ) del vehicle elèctric. En conjunt, el pla d’electrificació de Seat s’enfila fins als 10.000 milions d’euros, una xifra que suposa la inversió industrial més important en la història d’ Espanya.
D’aquests milions, la majoria van destinats a la fàbrica de bateries de Sagunt ( València), i uns 3.000 milions, a la planta automobilística de Martorell, als quals ara s’hi sumaran els 300 milions anunciats ahir. Totes les inversions s’emmarquen en el Perte VEC del vehicle elèctric, que compta amb els ajuts i subvencions dels fons europeus.
La nova planta de Martorell acoblarà, fonamentalment, les bateries que provinguin de la gigafactoria de Sagunt. Tindrà uns 64.000 metres quadrats, i les obres començaran les pròximes setmanes. A parer dels sindicats, amb la creació dels nous llocs de treball anunciats per l’empresa es compensarà la destrucció de llocs de treball a Seat que comporta la transició de la fabricació de vehicles de combustió a elèctrics.
En el nou escenari del projecte per consolidar Espanya i, per descomptat, Catalunya, com a hub europeu de la mobilitat elèctrica, la col·laboració i la conjunció d’interessos entre el sector privat i el públic són fonamentals. Això és una cosa que no s’ha de perdre de vista per aprofitar totes les oportunitats i tenir èxit.