Els fotògrafs Bernat Armangué i Emilio Morenatti guanyen el Pulitzer

Premi

Els dos fotoperiodistes espanyols formaven part de l’equip d’AP a Ucraïna

Ampliar A man looks at buildings destroyed during Russian attacks on Borodyanka on the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, June 4, 2022. The image was part of a series of images by Associated Press photographers that was a finalist for the 2023 Pulitzer Prize for Feature Photography. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

La guerra aUcraïna, molt present en aquesta edició dels premis

Natacha Pisarenko / LaPresse

La guerra provocada per la invasió russa d’ Ucraïna va predominar en la concessió dels premis Pulitzer. En el lliurament d’aquest any es va fer una crida especial a l’alliberament del corresponsal del The Wall Street Journal , Evan Gershkovich, detingut recentment a Moscou sota el càrrec d’espionatge.

L’agència Associated Press, amb Julie Pace coma directora, es va endur una de les distincions més destacades, la de servei públic, pel “reporterisme valent” dels seus enviats especials a l’hora d’informar sobre el setge de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol. També va obtenir el premi de fotografies de breaking news fetes durant els primers dies del conflicte bèl·lic. En l’equip de fotoperiodistes hi figuren els espanyols Emilio Morenatti i Bernat Armangué.

La cobertura de la guerra a Europa també va permetre al The New York Times endur-se el guardó de reporterisme internacional. Aquesta capçalera va aconseguir una altra distinció per la feina de Mona Chalabi en què va examinar la riquesa de Jeff Bezos, fundador d’Amazon.

Com és habitual, els grans mitjans dels Estats Units van ocupar el pòdium dels guardons més prestigiosos que s’atorguen al periodisme als EUA, amb el The Washington Post al capdavant amb tres, amb qüestions dedicades a les conseqüències de la supressió judicial de l’autorització nacional per avortar, a la descripció de l’impacte de la pandèmia, mentre que el tercer va anar a parar als seus redactors Robert Samuels i Toluse Olorunnipa pel llibre de no-ficció dedicat a George Floyd, la mort del qual va disparar les protestes racials el maig del 2020.

A més d’AP i el Times amb dos premis, el Los Angeles Times en va rebre algun més, i en va rebre un també el The Wall Street Journal .

Però a la sala de la Universitat Colúmbia, a l’ alt Manhattan, dilluns es va fer un lloc entre aquests gegants el diari digital AL.com, d’Alabama i amb seu a Birmingham.

Quatre integrants de la seva redacció es van endur el Pulitzer al reporterisme local per exposar les actuacions abusives de la policia a Brookside, investigació que va provocar l’expulsió de diversos membres, canvis en la legislació estatal i la posada en llibertat de persones acusades amb falsedats.

L’altre reconeixement a l’AL.com, a l’apartat de comentari, va correspondre a Kyle Whitmire, que va explorar qüestions referents a 150 anys de d’emblanquiment racial i un sistema polític manipulat per encobrir la realitat ètnica.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...