Ja no queda cap escull judicial que pugui paralitzar les exhumacions de les restes de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista enterrades al Valle de los Caídos. El Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos presentats per l’ Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica i la Fundación Francisco Franco, confirmant d’aquesta manera l’anul·lació de les mesures cautelars que paralitzaven les obres.
Els dos procediments es van presentar el 2022 davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. I es van centrar a recórrer la llicència urbanística concedida per l’Ajuntament de San Lorenzo d’El Escorial a Patrimoni Nacional per a la rehabilitació d’accessos a les criptes de la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos amb l’argument, entre d’altres, que es podrien produir “danys irreparables als elements artístics de la basílica”.
Però l’ Alt Tribunal ha decidit, finalment, inadmetre els
recursos per “manca de prou fonamentació i per no haver justificat degudament la presumpció incorporada al precepte per fer-la valer en seu de cassació”.
I per això, com va avançar la cadena Ser, els magistrats també han decidit condemnar a costes el recurrent en 1.500 euros, a favor de la part recorreguda i personada –l’ Advocacia de l’ Estat–, i de 500 euros a favor de l’altra recorreguda i personada –Ajuntament de San Lorenzo d’El Escorial–.
Amb aquesta decisió, Patrimoni Nacional podria endegar immediatament les obres
Tot i que no es descarta la possibilitat que opti per esperar que el jutjat del contenciós administratiu núm. 10 de Madrid –que tramita aquest procés– resolgui el fons de la qüestió i es pronunciï sobre si la concessió de la llicència per a les obres d’exhumació incompleix les normes de l’Ajuntament de San Lorenzo d’El Escorial.
Segons el cens del Ministeri de Justícia, al Valle de los hi ha les restes de 33.833 persones –gairebé la meitat sense identificar– dels dos de la Guerra Civil, que es van portar allà entre el 1959 i el 1983 des de fosses i cementiris de tot l’Estat.